Luokittelematon
2 minuutteja luettu

A-Insinöörit on ryhtynyt mittaamaan suunnittelijoidensa positiivista kädenjälkeä

28/03/2023, 04:21
A-Insinöörit on ryhtynyt mittaamaan suunnittelijoidensa positiivista kädenjälkeä
Haluamme tehdä kädenjäljen näkyväksi, jotta voimme kehittyä asiantuntijoina ja ottaa koko ajan isompaa roolia kestävän kehityksen toteutumisesta asiakashankkeissa, kertoo A-Insinöörien vastuullisuus- ja laatujohtaja Liisa Jäätvuori.
Jari Kostiainen Jari Kostiainen
Like 0

A-Insinöörien kehittämä kädenjälkimittari tekee näkyväksi suunnittelijan positiivisen ympäristövaikutuksen.

Kädenjälkimittari tekee näkyväksi asiantuntijapalvelujen vaikutuksen rakennus- ja infrahankkeen ympäristövastuullisuuden toteutumisessa, ja on osa A-Insinöörien vastuullisuusohjelmaa.

Suunnittelijoilla ja konsulteilla on mahdollisuus vaikuttaa rakennusalan suureen ympäristökuormaan rakennushankkeissa ilmastopäästöjä vähentävillä ja luontoarvoja säilyttävillä ratkaisuilla. Suunnittelu- ja konsultointialaa edustavan SKOL ry:n vuonna 2021 teettämä selvitys osoitti, että esimerkiksi asiantuntijapalvelujen hiilikädenjälki on 1 300-kertainen oman toiminnan aiheuttamaan hiilijalanjälkeen verrattuna.

A-Insinöörit on kehittänyt asiantuntijatyön positiivisten ympäristövaikutusten eli ns. ympäristökädenjäljen hankekohtaiseen seuraamiseen menetelmän, joka julkaistiin osana yhtiön vuotta 2022 koskevaa vastuullisuusraporttia.

– Haluamme tehdä kädenjäljen näkyväksi, jotta voimme kehittyä asiantuntijoina ja ottaa koko ajan isompaa roolia kestävän kehityksen toteutumisesta asiakashankkeissa. Mittari piti kehittää itse, sillä valmista menetelmää asiantuntijatyön kädenjäljen laskentaan ei löydy maailmaltakaan ainakaan alalta, jossa jokainen projekti on ikään kuin oma tuotteensa, vastuullisuus- ja laatujohtaja Liisa Jäätvuori sanoo.

Suunnittelijan tai projektitiimin kädenjälki mitataan jatkossa kaikissa A-Insinöörien isommissa asiakashankkeissa. Mittaus perustuu itsearviointiin, jonka projektipäällikkö tai asiantuntija tekee sekä asiakasprojektin alussa että lopussa.

Hän antaa arvionsa yhtäältä hankkeessa huomioon otettavista 12:sta kestävän kehityksen osa-alueesta (asteikolla 0–100) ja toisaalta A-Insinöörien projektitiimin roolista (passiivinen, neutraali, aktiivinen) näiden asioiden aikaansaamisessa.

– Mittari ei ole objektiivinen tai matemaattisen tarkka, mutta se paljastaa hankkeen ympäristöarvojen kattavuuden sekä ambitiotason ja kertoo oman roolimme aktiivisuudesta, niin paljon kuin projektit ovatkin monien osaajien yhteistyötä. Tavoitteenamme on nostaa indeksiä vuosi vuodelta, Jäätvuori toteaa.

Kädenjäljen suuruus ilmaistaan indeksinä 0–100. Viime vuonna mittaria pilotoitiin 65 hankkeessa, ja indeksin keskiarvoksi saatiin 39. Indeksi 100 kertoo paitsi ympäristövastuullisuuden erittäin korkeasta tasosta hankkeessa, myös A-Insinöörien suunnittelu- tai rakennuttamistiimin aktiivisesta roolista jokaisella 12 kestävän osa-alueella.

#rakentaminen #suunnittelu #vastuullisuus #ympäristö #ympäristövaikutus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0