Energia
1 min luettu

ARAlta ensimmäiset uhkasakot energiatodistuksen puuttumisesta

27/10/2022, 14:03
ARAlta ensimmäiset uhkasakot energiatodistuksen puuttumisesta
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Kehotus tai varoitus eivät tehonneet – Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara on antanut ensimmäiset sakot energiatodistukseen liittyvän lain noudattamatta jättämisestä.

Energiatodistus on oltava aina kun rakennusta myydään tai vuokrataan. Kun kehotuksesta ja varoituksesta huolimatta lakia ei noudatettu, ARA joutui asettamaan uhkasakkoja.
Energiatodistus tarvitaan lain mukaan, kun rakennusta tai sen osaa ollaan myymässä tai vuokraamassa. Todistus tarvitaan jo siinä vaiheessa, kun rakennusta ollaan laittamassa vuokralle tai myyntiin, sillä ilmoituksessa tulee mainita rakennuksen energiatehokkuusluokka. Rakennuksen omistajalla on aina vastuu energiatodistuksen hankinnasta.

Joutui asettamaan uhkasakkoja

Tänä vuonna ARA on tehostanut valvontaansa. Joissakin tapauksista on jouduttu asettamaan uhkasakko, sillä kehotus ja varoitus eivät ole tehonneet. Uhkasakon suuruus on riippuvainen rakennuksen koosta, pientaloille 800 € ja kerrostaloissa sakko voi olla jopa 6 000 €.

Energiatodistus on voimassa 10 vuotta sen laatimisesta. On tärkeää huolehtia, että rakennuksesta on voimassa oleva todistus kun sitä myydään tai vuokrataan.

Energiakriisi on osaltaan lisännyt kiinnostusta rakennusten energiatehokuutta kohtaan ja energiatodistuksella osoitetaan yhdenmukaisella tavalla rakennuksen energiatehokkuus.

#ara #asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ara
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0