Arkkitehtuuri
1 min luettu

Arkkitehtisuunnittelualalle saatiin uusi työehtosopimus

12/01/2022, 08:27
Arkkitehtisuunnittelualalle saatiin uusi työehtosopimus
Palkkaratkaisun lisäksi uuteen työehtosopimukseen tuli muutoksia matkustamiseen ja lomarahaan liittyen. Kuva: Pixabay
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Arkkitehtisuunnittelualan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen uusi palkkaratkaisu noudattaa nyt Teknologiateollisuudessa syntyneiden ylempien toimihenkilöiden palkkaratkaisuja. Palkankorotuksista sopiminen on nyt mahdollista tehdä paikallisesti. Jollei työnantaja neuvottele tai pääse sopuun palkkaratkaisusta luottamusmiehen tai vaihtoehtoisesti koko henkilöstön kanssa, noudatetaan niin kutsuttua perälautaa. Sen mukaan työnantaja maksaa maaliskuun alusta alkavalla palkanmaksukaudella jokaiselle vähintään 0,9 prosentin palkankorotuksen ja lisäksi 0,9 prosenttia työpaikkakohtaista erää. Sen työnantaja saa jakaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Sopimus on voimassa 30.11.2023 asti.

YTN, Palta ja ATL neuvottelevat vuoden 2023 palkkaratkaisun tulevana syksynä. Mikäli palkkaratkaisuun ei päästä, nyt syntynyt uusi TES on irtisanottavissa päättymään jo 30. marraskuuta 2022.

Palkkaratkaisun lisäksi uuteen sopimukseen tuli muutoksia matkustamiseen ja lomarahaan liittyen. Asiakasprojektimatkojen osalta omavastuu vapaa-ajan matkustamisen korvaamisessa pieneni kahdesta yhteen tuntiin per vuorokausi. Matkakustannusten korvauksissa päivärahan maksuedellytys nousi 30 kilometristä 50 kilometriin. Lomarahan osalta uusi TES täsmentää, että lomarahaan liittyvät sopimukset ovat irtisanottavissa kolmen kuukauden irtisanomisajalla.

– Vaikka etätyöstä ei tullut mitään uutta varsinaiseen TES-sopimukseen, suosittelen, että työpaikoilla käytäisiin keskustelua etätyön pelisäännöistä. Teimme TESin liitteeksi listan asioista, joista kannattaa keskustella, sopimusalavastaava Tuula Aaltola kertoo.

Perhevapaauudistuksen ja yhteistoimintalain muutosten aiheuttamat työehtosopimuksen päivitykset sovittiin valmisteltavan työryhmätyönä syksyyn mennessä.

#arkkitehtisuunnittelu #arkkitehtitoimistojen liitto atl #palta #tes #toimihenkilö #työehtosopimus #ytn
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0