Kiinteistöt Kiinteistökaupat
1 min luettu

Asuntokauppa nousi viime vuonna ennätyslukemiin

13/01/2022, 14:23
Asuntokauppa nousi viime vuonna ennätyslukemiin
Kuva: Michal Jarmoluk, Pixabay
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Tuore Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton julkaisema markkinakatsaus näyttää ennätyslukuja vuodelle 2021. Koko Suomessa asuntoja myytiin yli 85 000. Lahdessa  kauppamäärät kasvoivat eniten, yli 23 prosenttia edeltävästä vuodesta, ja Kuopio seurasi toisella sijalla 17 prosentin kasvulla.

Kolmen Suomen suurimman kasvukeskuksen, Helsingin, Tampereen ja Turun, ytimissä kauppamäärien kasvu liikkui 5–10 prosentin välillä.

– Näissä hinnat nousivat eniten edellisvuodesta, mikä viittaa siihen, että imua markkinoilla olisi ja tarjontaa odotellaan kiihkeästi, Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson analysoi tilannetta.

Myös koko asuntokaupan arvo rikkoi ennätyslukemia KVKL Hintaseurantapalvelussa. Vuonna 2020 koko kaupan arvo oli noin 15,4 miljardia euroa. Viime vuonna arvo nousi lähes 18 prosenttia noin 18,1 miljardiin euroon. Sekä vanhojen että uusien asuntojen markkinat kasvoivat suhteessa saman verran.

Hinnat nousivat eniten Keski-Pohjanmaalla

Hintojen nousu oli kovinta Keski-Pohjanmaalla (9,02 prosenttia) ja Kainuussa (7,07 prosenttia). Heti perässä seurasivat Pirkanmaa, Uusimaa ja Varsinais-Suomi, joissa etenkin kasvukeskusten ytimet vetivät hintakehityksen reippaasti plussalle viimekin vuonna. Laskua nähtiin vain viidessä maakunnassa: Etelä-Karjalassa 5,04 prosenttia, Satakunnassa 2,28 prosenttia, Pohjois-Karjalassa 1,36 prosenttia, Etelä-Savossa 0,21 prosenttia ja Etelä-Pohjanmaalla 0,14 prosenttia.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan alueilla, joilla hinnat laskivat edellisvuosina, laskua oli joko vähemmän tai ei ollenkaan ja alueilla, joilla hinnat olivat nousussa, tämä kehitys vahvistui.

– Eriarvoisuutta on kuitenkin markkinoilla yhä havaittavissa. Erityisesti nousee esiin Kaakkois-Suomi, jossa hinnat laskivat poikkeuksellisen hyvästä vuodesta huolimatta, Mickelsson kommentoi.

#asuntokauppa #kainuu #keski-pohjanmaa #kiinteistönvälitysalan keskusliitto #talous
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0