Kiinteistöt
2 minuutteja luettu

Asuntomarkkinoilla tarjonta kasvaa 

2/07/2024, 08:33
Asuntomarkkinoilla tarjonta kasvaa 
Kuva: Unsplash
Toimitus Toimitus
Like 0

 – Tämä on selvä merkki siitä, että nyt alkaa tapahtua asuntokaupassa. Mihinkään hyökyaaltoon ei kuitenkaan kannata uskoa vaan siihen, että kauppa alkaa käydä tasaisemmin ja hinnat eivät enää laske, jatkaa SKVL:n Mannerberg.

Koron laskun vaikutus ollut toistaiseksi lievä

Kovasti odotettu EKP:n 0,25 % laskeva korkopäätös kesäkuun 6. päivä vaikutti hyvin lievästi ostajien käyttäytymiseen. Noin 73 % välittäjistä ei havainnut muutosta tai näki jopa pientä laskua ostajien liikehdinnässä. Noin 27 % välittäjistä havaitsi kuitenkin jonkin verran lisääntynyttä kiinnostusta. Euribor 12 kk:n korko ei ole juurikaan liikkunut korkopäätöksen jälkeen, mutta 3 kk:n korko on laskenut nopeasti samalle tasolle kuin 12 kk:n korko.

Sijoittajien määrä lisääntynyt

Sijoittajaostajien määrä on myös noussut jo noin 16 %:iin ostajista. Noin kolmannes sijoittajaostajista on institutionaalisia sijoittajia. 

Asunnon ostajista on tällä hetkellä noin 12 % ostamassa ensiasuntoa. Itselleen ostavista on yhden hengen talouksia noin 37 % ja perheiden osuus noin 63 % ostajista.

Kysytyimpiä kohteita ovat uudemmat omakotitalot ja hyväkuntoiset rivitalot. Vuokra-asuntomarkkinoilla opiskelijoiden kysyntä on vahvaa yliopistokaupungeissa. Loma-asuntokauppa on palannut koronaa edeltävälle tasolle, ja ulkomaalaisten ostajien kiinnostus Suomen loma-asuntoja kohtaan on kasvussa.

Tarjonta lisääntynyt voimakkaasti ja myyjien motivaatio on korkealla. Kuva: SKVL

#skvl #suomen kiinteistönvälittäjät ry
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0