Energia
1 min luettu

Ateneumin taidemuseo saa aurinkopaneelit

18/11/2022, 04:35
Ateneumin taidemuseo saa aurinkopaneelit
Kuva: Ville Malja
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Valtion toimitiloista vastaavan Senaatti-kiinteistöjen aurinkosähköohjelma etenee hyvää vauhtia, ja konsernilla on nyt reilut 60 aurinkovoimalaa valtion eri kohteissa.

Senaatin tavoitteena on tehdä valtion kiinteistöistä hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä.
Nyt uusimpana kohteena aurinkoenergiaa alkaa hyödyntää Kansallisgalleriaan kuuluva Ateneumin taidemuseo. Ateneumin katolle asennetaan marraskuun aikana 90 aurinkopaneelia, joiden vuosituotto on arviolta noin 30 000 kWh, mikä vastaa noin 15 kerrostalokaksion vuosikulutusta. Järjestelmä tulee vähentämään kiinteistön ostoenergian tarvetta.
”Kansallisgalleria haluaa olla vuonna 2027 läheisempi, digimpi ja vihreämpi Toimintamme tulisi olla hiilineutraalia viimeistään vuonna 2035. Käytännössä ympäristötavoitteisiin pyritään Vihreä kädenjälki -ohjelmalla, johon aurinkopaneelit sopivat erinomaisesti”, kertoo museonjohtaja Marja Sakari.
Paneelit eivät näy katukuvassa
Senaatti käynnisti aurinko-ohjelman valtion rakennuksissa vuonna 2019, ja aurinkovoimaloita löytyy nyt hyvin erilaisista ja eri-ikäisistä rakennuksista.
”Paneeleita voidaan asentaa myös vanhoihin arvokohteisiin. Esimerkiksi Ateneumissa paneelit eivät näy katukuvassa ja niiden asentamisesta on käyty neuvottelut Museoviraston ja Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan kanssa”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen talotekniikan asiantuntija Tero Hallasaari, joka myös vastaa Senaatin aurinkosähköohjelmasta.
Aurinkosähköjärjestelmän asentamisesta ja käyttöönotosta aiheutuvat kustannukset eivät vaikuta asiakkaiden vuokran suuruuteen. Investoinnista vastaa kiinteistön omistajana Senaatti-kiinteistöt. 42 000 euron investointi maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0