Rakentaminen Arkkitehtuuri
3 minuutteja luettu

Aurum - yhdistää tiedekunnan toimintaa ja Turun pitkää historiaa

8/07/2022, 05:43
Aurum - yhdistää tiedekunnan toimintaa ja Turun pitkää historiaa
Aurum avattiin viime vuonna, ja on monella eri tavoin ollut sekä haastava että antava haaste – joka vaati suunnittelua ja yhteistyötä käyttäjien kanssa. Bild: Kuva: Wellu Hämäläinen
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Tiedekunnan toiminta siirtyi kolmesta rakennuksesta yhteen.

Aurumin 20 000 m² yhteiskäyttörakennus sisältää opetus- ja tutkimustiloja, laboratoriotiloja, kokoontumistiloja, toimistotiloja sekä näihin liittyviä aputiloja. Rakennuksessa on myös Kårkaféernan ravintola, CampusSportin kuntosali sekä Tekniikan akateemiset TEKin ja Tekniska föreningen i Finland TFiFin aluetoimisto TFiF&TEK Lounge ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Länsi-Suomen toimisto.

Rakennusurakka onnistui erinomaisesti ja tästä syystä SYK palkitsi Aihio Arkkitehdit Oy:n, Skanska Talonrakennus Oy:n ja Saraco Oy:n hyvän rakentamisen kunniakirjoilla rakennuksen luovutuksen yhteydessä 30.4.2021.

Kunniakirjan erityismainintoina ja perusteina kunniakirjan myöntämiselle olivat seuraavat seikat: Kohde on luovutettu tilaajalle sovitussa aikataulussa täysin valmiina. Hanke on toteutunut kustannustavoitteessa toteuttaen käyttäjien asettamat tavoitteet. Hankkeessa on toteutunut osapuolten välinen loistava yhteistyö ja yhteishenki. Hankkeessa on toteutunut tavoitteellinen, ratkaisukeskeinen, avoin ja toisia kunnioittava työskentelytapa sekä keskustelukulttuuri myös poikkeuksellisten olosuhteiden aikana.

Tyytyväisiä tulokseen

Pääsuunnittelija Piia Viitasen mukaan suunnittelutyötä on ohjannut ajatus siitä, että Aurumin yhteisestä aulasta tulee kampusalueen kohtaamispaikka. Ja vastanottajat, Åbo Academyn ja Turun yliopiston oppilaat ja henkilökunta, ovat hyvin tyytyväisä tulokseen.

-Olen saanut palautetta, että olevat tyytyväisiä ja se tuntuu hienolta, sanoo Piia Viitanen.

 

Aurum-3401-HIRES
: Aurumin pääkäyttäjät ovat Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunta sekä Turun yliopiston kemian laitos. Bild: Kuva: Wellu Hämäläinen

Yhteistyö ja ympäristö tärkeä

Toinen tärkeä tekijä on ympäristövastuullisuus.

Ympäristö huomioidaan kaikissa suunnitteluratkaisuissa, kuten materiaalivalinnoissa ja tilankäytön tehokkuudessa. Rakennuksen katolle on asennettu aurinkopaneelit, ja lämmityksessä ja jäähdytyksessä hyödynnetään maaenergiaa.

Piia Viitanen on ylpeä Aurumiprojektistä. Varsinkin yhteistyöstä yliopistojen kanssa.

– Laboratorioilla on korkeat tekniset vaatimukset ja yhteistyössä henkilökunnan kanssa testasimme eri materiaalia. Mitkä aineet jäävät lattioille ja mitkä ei… Se on sellaista mitä muuten ei voi tietää, nyt saimme mahdollisuuden kokeilla eri materiaaliratkaisuja ja varmistaa mikä toimii parhaiten, hän kertoo.

Mahdollisuutta mitä ei useammin saa. Kerran laboratoriossa on kyse muun muassa kemikaalioista niin turvallisuusaspekti oli tärkeä.

-Aurum oli sillä tavoin vaikeampi kuin sairaaloita mitä olen suunnitellut, paljon suuremmat vaatimukset.

Myös yhteistyö rakentajaorganisaation ja viranomaisten kanssa, sujui erittäin hyvin.

Turun kulttuuriympäristöalue

Aurum on myös saanut suunnitteluvaiheen BREEAM-ympäristösertifikaatin arvosanalla Excellent ensimmäisenä yliopistorakennuksena Suomessa. Aurumin saavuttamat pisteet 77,7 % ovat poikkeuksellisen korkeat. Tämän uutisen julkaisuhetkellä Aurumin saamat pisteet ovat neljänneksi korkeimmat kaikista BREEAM-sertifioiduista rakennushankkeista Suomessa.

– Aurum sijoittuu keskiaikaisen Turun kulttuuriympäristöalueelle sekä kansallisen kaupunkipuiston alueelle. Turun pitkä historia ja rakennetun ympäristön kerroksellisuus on nähtävissä harvinaisen pitkältä ajalta, samoin koulurakentamisen historia, joka on kehittynyt Turun Tuomiokirkon ympärysmuureissa toimineesta katedraalikoulusta. Nykyisin Åbo Akademin ja Turun yliopistorakennukset sijaitsevat Turun Tuomiokirkon miljöössä integroituneena kaupunkirakenteeseen. Aurum rakennuksessa on tuotukin muistumana menneestä julkisivuun sama materiaali ja sävy, jota on käytetty yliopistonmäen rakennusten materiaalina, mutta eri kokoisena, valaisee pääsuunnittelija Piia Viitanen, Aihio Arkkitehdit Oy:stä.

Tärkeätä on myös ollut luoda yhteisiä kohtaamisen tiloja. Kerroksittain onkin loungetilat, joista avautuu näkymät Turkuun ja kohti Turun Tuomiokirkkoa.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0