Rakentaminen Asunnot
2 minuutteja luettu

Betonilaatta valmistaa ensimmäiset vähähiiliset pihalaatat

23/03/2022, 14:27
Betonilaatta valmistaa ensimmäiset vähähiiliset pihalaatat
KUVA: Nikki Suokka
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Turkulainen Betonilaatta Oy aloittaa ensimmäisenä betoninvalmistajana vähähiilisten pihalaattojen valmistuksen. Vähähiilisyys perustuu Betolarin patentoituun Geoprime-ratkaisuun, jossa sementti korvataan teollisuuden sivuvirtamateriaaleilla.

”Kysyntä vähähiilisille betonituotteille on kasvanut nopeasti asiakaskunnassamme. Halusimme olla ensimmäisenä tuomassa ratkaisun pihalaattojen tuotantoon. Pihalaatat ovat laaja tuoteryhmä. Vähähiilisten tuotteiden kysyntä sekä suurissa kohteissa että kuluttajakohteissa on kasvussa. Geoprime mahdollistaa nyt tuotannon aloittamisen”, Betonilaatan toimitusjohtaja Rami Lahti toteaa.

Betonilaatta on tehnyt ensimmäisen sopimuksen vähähiilisten pihalaattojen toimittamisesta SRV:n kanssa. Ensimmäisenä vähähiilisiä pihalaattoja asennetaan SRV:n Lentueen uudiskohteeseen Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä. Asuinkohteeseen rakennetaan 23 asuntoa.

Lentueessa sovelletaan uusiutuvan energian ratkaisuja ja kestävää rakennustapaa. Rakennus lämpenee päästöttömällä maalämmöllä ja katolle sijoitettavilla aurinkopaneeleilla tuotetaan maalämpöpumppujen käyttämä sähkö.

”Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat muodostumassa keskeisiksi tekijöiksi rakennushankkeissa. Pihalaatat ovat ensimmäinen askel vähähiilisten betonituotteiden tiellä. Kehitys siirtyy varmasti pian myös muihin betonituotteisiin ja rakenteisiin”, sanoo Lentueen projektipäällikkö Ulla Kangasmaa SRV:ltä.

Lentue on elinkaariviisas kohde, jossa rakentamisen ratkaisut turvaavat yhtä aikaa hyvinvoinnin, taloudellisen arvon sekä asukkaiden ja ympäristön edun vuosiksi eteenpäin. Kohde rakennetaan ympäristövastuullisesti.

”Energiatehokkuus ja hiilijalanjälki kiinnostavat asunnonostajia entistä enemmän. Myös yhteisöllisyys ja jakamistalous nousevat tärkeydellään erityisesti nuorten keskuudessa. Pihalla on myös luonnon monimuotoisuutta tukevaa monilajista dynaamista istutusta hulevesipainanteen yhteydessä”, SRV:n Kangasmaa kertoo.

Raaka-aineen kuluttaja

Euroopassa rakentaminen kuluttaa enemmän raaka-ainetta kuin mikään muu teollisuudenala, noin puolet kaikesta raaka-aineesta. Rakentamisen ratkaisuilla on erittäin merkittävä vaikutus ilmastonmuutoksen torjuntaan. Elinkaariviisailla ratkaisuilla voidaan edesauttaa yhteiskunnan toimivuutta pitkäjänteisesti.

”Seuraamme aktiivisesti materiaalien kehitystä ja tavoitteena on käyttää kohteissamme vähäpäästöisiä materiaaleja, kuten puuta sekä vähäpäästöistä betonia ja terästä. Minimoimme rakentamisessa materiaalihukan ja kierrätämme ylijäämän. Materiaalien osalta myös kestävyys ja pitkäikäisyys ovat meille tärkeitä kriteereitä, joihin erityisesti kiinnitämme huomiota”, SRV:n kehityspäällikkö Lotta Toivonen kertoo.
Betolar on kehittänyt Geoprime-ratkaisun, jolla betonin valmistuksessa voidaan hyödyntää teollisuuden sivuvirtoja. Sementin korvaaminen betonissa vähentää raaka-aineiden osalta CO2-päästöjä jopa 80 prosenttia. Pihalaattojen valmistuksessa käytetään sideaineena terästeollisuuden masuunikuonaa sementin sijaan.

”Suomessa pääsemme nyt pihalaattojen osalta konkreettisesti liikkeelle Betonilaatan ja SRV:n kanssa. Suomen vaativissa sääoloissa voimme osoittaa niiden kestävyyden. Pihalaatat ovat Keski-Euroopassa merkittävä pihakatemateriaali. Betolar on tehnyt tuotekehitystyötä eurooppalaisten betoninvalmistajien kanssa”, Betolarin Euroopan-markkinoista vastaava liiketoimintajohtaja Janne Rauramo kertoo.

#betonilaatta #srv
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0