Rakentaminen
2 minuutteja luettu

Diplomi-insinöörinainen tienaa Ruotsissa runsaasti miestä vähemmän

21/10/2021, 12:28
Diplomi-insinöörinainen tienaa Ruotsissa runsaasti miestä vähemmän
Rakennusalalla mies- ja naisinsinöörien palkkaerot ovat Ruotsissa vielä suuremmat kuin insinöörimiehillä ja -naisilla yleensä.
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Uusi Rön om lön (Havaintoja palkasta) -raportti perustuu Sveriges Ingenjörer -ammattiliittoon kuuluvien diplomi-insinöörien ja muiden insinöörienpalkkatilastoihin.

– On todellakin huolestuttavaa, että ala, jonka todella tarvitsee houkutella erilaisia komptensseja omaavia insinöörejä, maksaa naispuolisille työntekijöille niin paljon matalampia palkkoja. Työnantajilla pitäisi olla kiinnostusta muuttaa asiaa, liiton puheenjohtaja Ulrika Lindstrand sanoo.

Sveriges Ingenjörer on koonnut ja analysoinut raportissaan nais- ja miesinsinöörien palkkaeroja. Rakennusalalla työskentelevien insinöörien palkkaerot ovat erityisen suuret.

Yksi selitys on eroihin on, että miehet ovat usein korkeammassa asemassa, ja saavat siksi parempaa palkkaa, mutta myös tapauksissa, joissa tehtävät ja vastuu vastaavat enemmän toisiaan, naisten palkat ovat palkkaskaalan matalassa päässä. Samaan aikaan alan tarvitsee rekrytoida paljon henkilöitä, joilla on teknistä erikoisosaamista sopeutuakseen ilmastovaatimuksiin ja jatkaakseen digitalisoitumista.

– Miksi naispuolinen insinööri valitsisi hakeutua yritykseen, jossa hänen osaamistaan ei arvosteta, kun muut maksavat paremmin? Kilpailu hyvistä työntekijöistä tulee kovenemaan, kun yhä useampi työnantaja tarjoaa etätyömahdollisuutta. Rakennusalalla on näytön paikka, jos ala ei halua jäädä ilman osaavaa työvoimaa, Lindstrand sanoo.

Ammattiliiton raportista ilmenee myös, että erot miesten ja naisten alkupalkoissa ovat vahvistuneet, vaikka ero vielä joitain vuosia sitten oli pienenemässä. Tarkasteltaessa kaikkia insinööriryhmiä ero on nyt runsaat 1100 kruunua eli noin 110 euroa. Sama palkkaero säilyy, kun tarkastellaan ryhmää, joka on ollut alalla jo viisi vuotta.

– Monet insinöörien työnantajat puhuvat mielellään siitä, kuinka he haluaisivat insinööreiksi enemmän naisia. Jos työnantajat ovat tosissaan, heidän täytyy pitää huolta, että naiset saavat mahdollisuudet hyvään uraan ja palkkakehitykseen, Lindstrand sanoo.

Suomessa Insinööri-lehti kirjoitti vuonna 2019, että naispuolisten insinöörien palkka oli tuolloin 86 prosenttia miespuolisten insinöörien palkasta. Insinöörien mediaanipalkka oli tuolloin lehden mukaan miehillä 4090 euroa ja naisilla 3500 euroa.

Rakennusalalla työskentelevien insinöörien palkkaerot Ruotsissa (Lähde: Svenska Ingenjörer)

Diplomi-insinöörit

Naiset: 51 800 kr, noin 5180 €

Miehet: 63 900 kr, noin 6390 €

Insinöörit (högskoleingenjörer)

Naiset: 42 200 kr, noin 4 220 €

Miehet: 47 900 kr, noin 4790 €

Lue ruotsinkielinen artikkeli aiheesta täältä.

#insinööri #palkka #palkkaerot #ruotsi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0