Kuljetusala
2 minuutteja luettu

Ensimmäinen VR Groupin uusista dieselvetureista aloittaa testiajot

3/02/2022, 08:58
Ensimmäinen VR Groupin uusista dieselvetureista aloittaa testiajot
Yksi VR Groupin tilaamista 60 Dr19-dieselveturista. Kuva: VR Group
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

VR Group alkaa testata ensimmäistä uutta Stadlerilta tilaamaansa dieselveturia. Kaikkiaan vetureita on tilattu 60 ja niistä viisi toimitetaan jo tänä vuonna. Sen jälkeen toimitukset jatkuvat säännöllisesti, kunnes koko 60 veturin sarja on toimitettu vuoden 2026 loppuun mennessä.

Uudet veturit käyvät läpi kattavan testiohjelman, joka sisältää testiajoja erilaisilla rataosuuksilla ja junakokoonpanoilla sekä vaihtotyötestejä, joissa järjestellään vaunuja ratapihoilla. Testivaihe kestää vuoden 2022 loppuun saakka.

– Uudet dieselveturit tulevat pääosin tavaraliikenteeseen ja niiden vetokyky on tuplasti tehokkaampi kuin vanhoissa vetureissamme. Juna on jo nyt ylivoimaisesti vähäpäästöisin liikennemuoto, mutta olemme sitoutuneet päästöjen vähentämiseen entisestään. Uuteen veturiin on toteutettu useita ilmastoystävällisiä ominaisuuksia ja erityisesti sen pienhiukkaspäästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin vanhalla dieselkalustollamme. Esimerkiksi typenoksidipäästöjä syntyy 80 prosenttia vähemmän, kuvailee VR Groupin liikenne- ja turvallisuusjohtaja Ilkka Heiskanen.

– Tehokkaat veturit on suunniteltu läheisessä yhteistyössä VR:n kanssa toimimaan tehokkaasti ja luotettavasti äärimmäisissä sää- ja talviolosuhteissa. Olemme vakuuttuneet, että nämä ympäristöystävälliset Dr19-veturit tukevat VR Groupin strategiaa parantaa asiakaspalvelun laatua tavaraliikenteessä, sanoo Stadler Valencian toimitusjohtaja Iñigo Parra.

Dieselvetureille on edelleen tarvetta, sillä Suomen rataverkosta on sähköistetty vasta hieman yli puolet. VR pyrkii maksimoimaan sähkövedon määrän, mutta vesivoimalla tuotetun sähkön rinnalle tarvitaan jatkossakin myös muuta käyttövoimaa. Uuden veturin rakenne on suunniteltu niin, että dieselin tilalle voidaan tulevaisuudessa vaihtaa ilmastoystävällisempi energianlähde, kun markkinoille saadaan riittävän kilpailukykyisiä ja toimintavarmoja vaihtoehtoja.

Dr19-veturit korvaavat hiljalleen vanhenevat dieselveturit, jotka yltävät noin 40–60 vuoden ikään ja ovat jo ylittäneet tavanomaisen elinkaarensa. VR Groupin Stadlerin kanssa tekemä hankintasopimus sisältää myös 100 veturin lisätilausoption.

#diesel #dieselveturi #juna #stadler #veturi #vr group
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0