Kuljetusala & Logistiikka Kuljetusala
2 minuutteja luettu

Erikoiskuljetusten hakemusmäärä kasvanut rajusti tänä vuonna

8/11/2021, 07:52
Erikoiskuljetusten hakemusmäärä kasvanut rajusti tänä vuonna
Keväällä 2021 Vestaksen tuulimyllyn konehuone, eli nacelli, kuljetettiin erikoiskuljetuskalustolla Simo Sarvisuon tuulipuistoon. Kuva: Jarkko Finnilä
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Suomen siirtyminen nopeassa tahdissa fossiilittoman energian käyttöön näkyy myös ELY-keskukseen saapuneiden erikoiskuljetuslupien hakemusmäärissä. Vuoden 2021 aikana määrä on kasvanut merkittävästi. Pirkanmaan ELY-keskuksen mukaan suurin syy lukumäärän nousuun on tuulivoimarakentamisen lisääntyminen.

Hakemusjono on tänä vuonna ajoittain venynyt hyvinkin pitkäksi, ja siitä on aiheutunut haastetta kuljetusten suorittajille. Haittaa ei niinkään ole aiheutunut tuulivoimaan liittyville kuljetuksille, vaan muille erikoiskuljetuksille, joiden hakemuksia ei ole kasvaneen tuulivoimarakentamisen vuoksi pystytty käsittelemään riittävän nopeassa tahdissa. Lupasumaa on ELY-keskuksessa vuoden mittaan purettu myös tekemällä ylitöitä.

– Myönnämme Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko Suomea koskevat erikoiskuljetusluvat, kertoo Pirkanmaan ELYkeskuksen lupapäällikkö Petteri Pietilä.

– Sähköisestä lupakäsittelystämme huolimatta jonoa on muodostunut, sillä nopeasti kasvanut tuulivoimarakentaminen on lisännyt hakemusten määrää tänä vuonna 25 prosentilla. Suomessa eletään nyt voimakasta noususuhdannetta, mikä pitkän kokemuksemme mukaan korreloi suoraan erikoiskuljetusten määrää, Pietilä jatkaa.

Tuulivoimarakentamisen kasvu jatkunee ainakin pari vuotta

Tuulimyllyn jokainen eri osa – kolme lapaa, konehuone ja 4-6 runkoputkea, vaatii erikoiskuljetusluvan. Viime vuosien ajan lupien hakemusmäärät ovat vuositasolla pyörineet 10 000 kappaleen molemmin puolin. Tämän vuoden osalta ennustetaan, että erikoiskuljetuslupia tullaan myöntämään noin 12 500 kappaletta. ELY-keskusten mukaan tuulivoimarakentaminen tulee Suomessa olemaan vilkasta vielä ainakin seuraavat pari vuotta.

Suomessa on nyt 800 tuulimyllyä ja lähivuosina rakennetaan vielä 700 uutta lisää. Kuljetukset keskittyvät tällä hetkellä Keski-Suomen ja Pohjanmaan alueille. Tuulimyllyillä lastattuja erikoiskuljetuksia liikkuu nyt ennätysmäärä Suomen länsirannikolla, siellä, missä eniten tuulee.

Pirkanmaan ELY-keskus käsittelee vuodessa keskimäärin 17500 tienpitoon liittyvää lupaa, joista suurin osa, 10 000 kappaletta, on kuljetuslupia. Tienpitoa koskevia lupia käsitellään alueellisesti myös muissa ELY-keskuksissa.

#erikoiskuljetus #lupahakemus #pirkanmaan ely-keskus #tuulimylly
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0