Rakentaminen Arkkitehtuuri
2 minuutteja luettu

Espoon Leppävaara uudistuu

17/03/2023, 05:20
Espoon Leppävaara uudistuu
Junarata ja Turuntie jakavat Leppävaaran kahtia. Kilpailun yhtenä tavoitteena on yhdistää pohjois- ja eteläpuoli vetovoimaiseksi ja viihtyisäksi keskusta-alueeksi, jossa on helppo liikkua myös kävellen ja pyörällä. Kuva: Taneli Lahtinen
Jari Kostiainen Jari Kostiainen
Like 0

Leppävaaran ideakilpailun ensimmäisen vaiheen ehdotukset ovat nähtävillä ja kommentoitavissa.

Leppävaaran ideakilpailun ensimmäiseen vaiheeseen saatiin peräti 56 ehdotusta. Asukkaat pääsevät tutustumaan ehdotuksiin ja kommentoimaan niitä verkossa. Ehdotuksia esitellään myös 29.3. järjestettävässä yleisötilaisuudessa.

Espoon kaupungin järjestämällä kansainvälisellä kaksivaiheisella ideakilpailulla haetaan junaradan pohjoispuoliselle alueelle toiminnallisesti, kaupunkirakenteellisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoista kokonaissuunnitelmaa.

Rata- ja katualueiden hallitsema ympäristö halutaan eheyttää viihtyisäksi keskusta-alueeksi. Kilpailun perusteella koottava Leppävaaran keskuksen kokonaissuunnitelma ohjaa alueen asemakaavoitusta, toteuttamista ja rakentamista seuraavien 10–20 vuoden aikana. Ideakilpailu järjestetään yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa.

“Saimme kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen ilahduttavan määrän – 56 kappaletta – ehdotuksia. Ehdotuksia tuli paljon, etenkin kun kyse on vaativasta tehtävästä, jossa haetaan juuri Leppävaaran keskustaan parhaiten sopivaa ideaa”, toteaa kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo.

Ensimmäisen vaiheen ehdotukset ovat nähtävissä kilpailun verkkosivuilla, jossa niitä pystyy kommentoimaan 5.4. saakka.

Ehdotuksia esitellään myös keskiviikkona 29.3. kello 17–20 järjestettävässä yleisötilaisuudessa. Yleisötilaisuus järjestetään Leppävaarassa Laurea-ammattikorkeakoulun isossa auditoriossa (Vanha maantie 9). Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös Teamsin välityksellä. Osallistumislinkki tulee Espoon verkkosivuille. Tilaisuudesta tehdään tallenne, joka on katsottavissa kahden viikon ajan.

Tuomaristo valitsee jatkoon kolmesta viiteen ehdotusta.

Yleisökommentit toimitetaan tuomariston tietoon. Tuomaristo valitsee kilpailun jatkoon kolmesta viiteen parhaaksi katsomaansa ehdotusta. Jatkoon valitut ehdotukset jalostetaan kilpailun toisessa vaiheessa toteuttamiskelpoiseksi keskustasuunnitelmaksi. Myös toisen vaiheen ehdotukset julkaistaan aikanaan verkossa ja niitä pystyy kommentoimaan.

Kilpailun tulos julkistetaan alkuvuodesta 2024.

Kaupunki käynnistää alueen asemakaavoituksen kilpailun voittaneeseen tai voittaneisiin ehdotuksiin perustuen sekä myöntää alueelle yhden tai useamman suunnitteluvarauksen. Rakentaminen suunnittelualueella voi käynnistyä arviolta 2026–2027.

#espoo #ideakilpailu #kaupunkisuunnittelu #keskustasuunnitelma #leppävaara
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0