Kiinteistöt
2 minuutteja luettu

Espooseen lisää valokuitua

13/04/2023, 03:02
Espooseen lisää valokuitua
Valokuitunen rakentaa tänäkin vuonna mittavasti valokuituyhteyksiä eri puolilla Espoota. Verkon rakentaminen alkaa useilla asuinalueilla lähipäivinä tai viikkoina sääolosuhteiden niin salliessa. Esimerkiksi Kilossa ja Laajalahdessa on jo päästy aloittamaan työt.
Jari Kostiainen Jari Kostiainen
Like 0

Kaiken kaikkiaan tänä vuonna valokuituverkon rakentamista suunnitellaan tai sitä jo rakennetaan 19 espoolaiselle asuinalueelle.

Valokuitunen rakentaa Espoossa kevään aikana kuudella asuinalueella valokuituverkkoa. Työt alkavat eri puolilla Espoota lähiviikkojen aikana tai myöhemmin alkukesällä. Valokuitunen rakentaa valokuituyhteyksiä tänä vuonna ennätyspaljon koko Suomen alueella.

Valokuitunen rakentaa tänäkin vuonna mittavasti valokuituyhteyksiä eri puolilla Espoota. Verkon rakentaminen alkaa useilla asuinalueilla lähipäivinä tai viikkoina sääolosuhteiden niin salliessa. Esimerkiksi Kilossa ja Laajalahdessa on jo päästy aloittamaan työt.

Uusilla valokuituverkon työmailla verkon rakentamisen työt käynnistyvät katualueilla kulkevalla runkoputken kaivuulla. Seuraavien lähiviikkojen aikana kaivinkoneita nähdään Eestinmalmilla, Tuomarilassa, Taavinkylässä ja Tontunmäessä. Osalla alueista verkon rakennus alkoi jo syksyllä, ja työt jatkuvat nyt keväällä talven jälkeen.

Valokuituverkko on iso rakentamisurakka

Valokuituverkko on iso ja laaja rakennusprojekti, ja asuinalueelle rakennettava verkko valmistuu pala kerrallaan. Osa kotitalouksista saa yhteyden käyttöönsä hieman aiemmin kuin toiset. Valokuitusen arvioiden mukaan Eestinmalmilla, Laajalahdessa ja Nuottaniemessä saadaan touko-kesäkuun aikana osa yhteyksistä jo käyttöön.

– Rakennamme ennätyspaljon valokuituverkkoja ympäri Espoota tänä vuonna. Rakentamisen alussa verkkoon liittyminen on helppoa ja kannattaa olla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä, jos liittyminen kiinnostaa eikä tilausta ole vielä tehnyt. Näin voimme varmistaa yhteyden rakentamisen mahdollisimman nopeasti kaikille sitä haluaville ja suunnitella rakentamisen aikataulun kumppanimme Eltelin kanssa mahdollisimman tehokkaaksi ja ympäristöystävälliseksi, kertoo Valokuitusen operatiivinen johtaja Henrik Suomi.

Valokuituverkkoa 19 espoolaiselle asuinalueelle

Yhden asuinalueen verkon rakentaminen kestää noin 2–5 kuukautta. Kestoon vaikuttavat muun muassa alueen koko, kytkettävien kotien määrä ja muut rakentamisen aikatauluihin vaikuttavat ulkopuoliset tahot, kuten esimerkiksi kaupungin lupaprosessit.

Kaikilla Espoon asuinalueilla rakentamisen pääurakoitsijana toimii Eltel ja sen valitsemat alihankkijat, kuten maanrakentajat ja teleasentajat.

– Kerromme alueen asukkaille aina, kun aloitamme työt asuinalueella. Verkon rakentaminen etenee niin, että katujen varsilla kaivamme runkoputkea, sen jälkeen yhteys rakennetaan tonteille. Sitten jokaiseen taloon tuodaan oma valokuituyhteys. Kotien sisätiloissa asennamme valokuitupäätelaitteita mahdollisuuksien mukaan jo rakentamisurakan alkuvaiheessa, kertoo Eltelin projektipäällikkö Harri Koivunen.

Espoossa on tällä hetkellä 19 asuinaluetta, joille Valokuitunen rakentaa tänä vuonna valokuituverkkoa tai aloittaa verkon rakentamisen suunnittelun. Espoon Åminnessa, Heinäksessä, Hyljemäessä, Kukkumäessä, Laurinlahdessa, Leppäsillassa, Mankkaanpurossa, Taavinkylässä ja Vanttilassa on lukuisia koteja, joille Valokuitunen on tehnyt rakentamispäätöksen. Verkon rakentamisen aikataulut näiden alueiden osalta tarkentuvat myöhemmin.

Varmistuneet Valokuitusen verkkohankkeet Espoossa vuonna 2023*:

– Eestinmalmi
– Hannusjärvi
– Heinäs
– Hyljemäki
– Järvenperä
– Kilo
– Kukkumäki
– Laajalahti
– Laurinlahti
– Leppäsilta
– Lukupuro
– Mankkaanpuro
– Nuottaniemi
– Suna
– Taavinkylä
– Tontunmäki
– Tuomarila
– Vanttila
– Åminne

#espoo #rakentaminen #tietoliikenne #valokuitu
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0