Sähkönjakelu
1 min luettu

EU maksaa puolet uudesta Suomen ja Ruotsin välisestä sähkönsiirtoyhteydestä

27/01/2022, 08:24
EU maksaa puolet uudesta Suomen ja Ruotsin välisestä sähkönsiirtoyhteydestä
Kuvituskuva. Kuva: Fingrid Oyj
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Suomen ja Ruotsin yhteishanke, maiden välille rakennettava uusi sähkönsiirtoyhteys Aurora Line, on saanut sille haetun Euroopan unionin 127 miljoonan euron suuruisen tuen. Myönnetty tuki on osa Verkkojen Eurooppa -rahoitusohjelmaa, ja sitä voi saada enintään puolet hankkeen kustannuksista. Aurora Linelle myönnettiin nyt kyseinen maksimimäärä tukea.

Uusi 380 kilometriä pitkä voimajohto aiotaan rakentaa Muhoksen Pyhänselästä Pohjois-Ruotsiin Messaureen, ja se valmistuu vaiheittain vuosien 2024 ja 2025 aikana. Aurora Line nimellä tunnettu hanke on jo aiemmin valittu Euroopan unionin yhteisen edun hankkeeksi, sillä EU on katsonut sen olevan merkittävä hanke koko Euroopalle.

– Aurora Line on tämän vuosikymmenen tärkein investointi Suomen kantaverkkoon. Se on merkittävä askel Suomen sähköistämisessä, joka vie meitä kohti vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteita. Aurora Line edesauttaa myös Suomen ja Ruotsin kehittyvää teollista yhteistyötä Perämeren alueella, toteaa Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Koska hanke hyödyttää erityisesti Suomea, Fingrid maksaa investoinnista valtaosan ja saa tällä perusteella myös vastaavan osan EU:n nyt myöntämästä tuesta. Valmistuessaan Aurora Line lisää sähkönsiirtokapasiteettia Ruotsista Suomeen ja laskee sähkön hintaa Suomessa. Samalla Aurora Line mahdollistaa uusiutuvan energian lisärakentamisen ja edistää ilmastotavoitteiden saavuttamista. Yhteys parantaa myös sähkön toimitusvarmuutta Suomessa ja laajemmin Itämeren alueella.

#aurora line #eu #fingrid #muhos #pyhäselkä #ruotsi #sähkönsiirto #svenska kraftnät #verkkojen eurooppa
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0