Venäjän invaasio ja sota Ukrainassa jatkuu. EU, Yhdysvallat ja monet muut maat ovat päättäneet useista rajoittavista toimenpiteistä Venäjää vastaan. Tässä tilanteessa Fennovoima jatkaa arvion tekemistä siitä, millaisia vaikutuksia päätetyillä sanktioilla on.
Viime päivinä kansainvälinen yhteisö on asettanut uusia rajoittavia toimenpiteitä, joita on päivitetty säännöllisesti. Ydinvoima-alaa ei ole näihin sisällytetty. Nyt päätettyjen sanktioiden odotetaan kuitenkin vaikuttavan Hanhikivi 1 -hankkeeseen. Koska tarkkoja yksityiskohtia sanktioista ei ole vielä saatavilla, myöskään niiden tarkkoja vaikutuksia ei voida toistaiseksi arvioida.
Eri sitomuksia ja sopimuksia
Fennovoimalla on sitoumuksia ja sopimuksia hankkeen eri osapuolten, mukaan lukien Fennovoiman omien työntekijöiden, kanssa. Fennovoiman tehtävät ja lakisääteiset velvoitteet säilyvät ennallaan, kunnes näihin puitteisiin tulee muutoksia sanktioiden tai viranomaisen sitovien päätösten kautta.
“Toistaiseksi jatkamme projektimme toteuttamista ja seuraamme tarkasti tilanteen kehittymistä. Ymmärrämme, että dramaattinen tilanne herättää keskustelua sekä poliittisessa että julkisessa tilassa. Fennovoima on tiiviissä yhteydessä kaikkiin sidosryhmiin”, kirjoittaa Fennovoima tiedotteessa.
“Olemme hyvin pahoillamme ja surullisia tapahtumista ja tilanteesta Ukrainassa. Alueella on paljon työntekijöidemme läheisiä, joihin invaasio on vaikuttanut, ja ajatuksemme ovat heidän luonaan.
Tässä vaiheessa emme kommentoi tilannetta enempää”,kirjoittaa Fennovoima kotisivullaan .
Fennovoiman ydinhankkeen katsotaan keskeytetyn sekä kansallisella että kuntatasolla Turussa Venäjän hyökkäyksen vuoksi Ukrainaan. Turku Energi on ollut hankkeen kumppani vuodesta 2013. Pääministeri Sanna Marinin Ylen A-studiossa hiljattain antaman lausunnon mukaan Fennovoima-hanke ei jatku. Marinin mielestä Suomen pitäisi vapautua venäjän energiantuotannosta mahdollisimman pian.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä totesi myös hiljattain, ettei hän myönnä rakennuslupia Fennovoiman Pyhäjoelle suunnittelemalle ydinvoimalalle.
Fennovoimasta hieman yli 34 prosenttia on venäläisen Rosatomin suomalaisen tytäryhtiön omistuksessa. Rosatom on valtion omistama yritys, joka hallinnoi sekä ydinenergiaa Venäjällä että ydinaseissa käytettävää uraania.
Turku Energia menettää 20 miljoonaa euroa
Turun kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2013, että kaupungin energiayhtiö Turku Energia liittyy Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen.
Poliitikot on vastannut yksimielisesti, että Turku ei voi jatkaa hanketta, vaikka kaupunki ei ole vielä saanut kirjallista lausuntoa asiasta.
Turku omistaa Fennovoiman pääomistajasta Kraftaktiebolaget SF:stä noin 3,7 prosenttia. Osuus edustaa Turun kaupungille noin 41 miljoonan euron investointia. Turku Energi on maksanut hankkeesta jo 20 miljoonaa kruunua.
Voivat yrittää myydä
Turku Energia on menettänyt 20 miljoonaa euroa, mikä on huomattava tosiasia. Voivat aina yrittää myydä osakkeitasi, mutta se on osoittautunut vaikeaksi kaupungeille ja kunnille, jotka ovat halunneet myydä omiaan, koska kysyntää ei ole.
Vihreät vastustivat Fennovoima-hanketta alusta alkaen voimakkaasti. Weberin mukaan tämä asema johtui pääasiassa siitä, että Venäjän valtionyhtiö Rosatom on yksi hankkeen omistajista.
Lähde: Nyhetssajten Yle ja Industrinyheter.se
Lindhagensgatan 51, 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
toimitus@iradar.fi
Copyright 2023 | Industry Radar