Energia Sähkönjakelu
2 minuutteja luettu

Fingrid investoi liki 30 miljoonaa kantaverkkon parannuksiin Jyväskylässä

29/09/2021, 13:35
Fingrid investoi liki 30 miljoonaa kantaverkkon parannuksiin Jyväskylässä
Kuvituskuva. Kuva: Dmitriy
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Fingrid aikoo uusia vuonna 1946 rakennetun, itä-länsisuuntaisen Jyväskylän Hämeenlahden ja Joroisten Hännilän välisen 110 kilovoltin voimajohdon, joka on tullut käyttöikänsä päähän. Samalla uusitaan johdon varrella sijaitseva 110 kV Kauppilan sähköasema, jotta sähköaseman liitettävyys paranee. Hankkeilla mahdollistetaan noin 200 megawatin tuulivoiman liittäminen kantaverkkoon.

Kantaverkkoyhtiön rakentaminen on tällä hetkellä vilkasta, sillä vanhoja sähköasemia ja käyttöikänsä päässä olevia voimajohtoja on uusittava eri puolilla Suomea. Investoinneillaan Fingrid kertoo ylläpitävänsä kantaverkon käyttövarmuutta, jolla turvataan varma sähkö ja toimiva yhteiskunta. Lisäksi investoineilla parannetaan tuulivoiman tuotannon liittymismahdollisuuksia, joita tarvitaan, jotta Suomi pääsisi hiilineutraalisuustavoitteeseensa vuonna 2035. Nyt tehtävän hankkeen kokonaiskustannukset ovat vajaa 30 miljoonaa euroa ja niiden on määrä valmistua vuosien 2023-2024 aikana.

Uusittava voimajohto on noin 100 kilometriä pitkö puupylväillä kulkeva voimajohto, joka sijaitsee haastavassa maastossa, jossa on paljon saaria ja korkeuseroja. Fingrid kertoo tiedotteessa, että käyttöikänsä päähän tulleen voimajohdon uusimisella saadaan verkkoon lisää siirtokapasiteettia ja pienennetään häviöitä alueen sähkönsiirrossa.

Voimajohdon lisäksi Kauppilan sähköasema uusitaan kaasueristeisenä kytkinlaitoksena nykyisen sähköaseman viereen. Sähköaseman uusiminen mahdollistaa uudet liitynnät kantaverkkoon. Sähköasema rakennetaan käyttäen SF6-vapaata teknologiaa, sillä Fingridin tavoitteena on pidemmällä aikavälillä minimoida SF6-kaasupäästöt ja hyödyntää uutta SF6-kaasuista vapaata teknologiaa kaikissa uusissa kaasueristeisissä kytkinlaitoksissa.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0