Energia Sähkönjakelu
1 min luettu

Finnwatch: Carunan verovälttely jatkuu yhä

2/09/2021, 08:27
Finnwatch: Carunan verovälttely jatkuu yhä
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Finnwatch vaatii hallitukselta toimia korkovähennysrajoitusten korjaamiseksi budjettiriihessä. Vuosi sitten Finnwatch paljasti suurimpien sähkönsiirtoyhtiöiden verovälttelyn maksaneen Suomelle 90 miljoonaa euroa vuosien 2015–2019 aikana, ja nyt tehdyn jatkoselvityksen mukaan tilanne ei juurikaan ole parantunut aiemmasta.

– Verovälttely jatkuu niin kauan kunnes sen mahdollistava lainsäädäntö korjataan, sanoo Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen.

Ongelmana ovat Finnwatchin mukaan elinkeinoverolakiin sisältyvät korkovähennysrajoitukset, joiden tehtävänä on kitkeä yritysten ulkomaille suuntautuvaa voitonsiirtoa, mutta jotka lukuisten heikkouksien vuoksi eivät estä verovälttelyä tehokkaasti. Yhdistyksen mukaan yksi korkovähennysrajoitusten keskeisimmistä ongelmista on tasevapautukseksi kutsuttu poikkeussäännös. Tasevapautuksen avulla yritys saa vähennettyä verotuksessa sen omistajille maksettavat korot ja voi näin vapautua kokonaan korkovähennysrajoituksilta.

Finnwatchin mukaan Caruna on hyödyntänyt tasevapautusta ja siirtänyt korkoihin perustuvalla verosuunnittelulla voitot veroparatiisina tunnettuun Hollantiin, minimoiden näin Suomeen maksettavan yhteisöveron. Viime vuonna Suomi menetti tämän vuoksi 10 miljoonaa euroa, jotka se olisi voinut saada veroina Carunalta.

Carunan lisäksi Finnwatchin selvityksessä tarkastellaan Elenian rahoitusjärjestelyjä. Elenian operatiiviset yhtiöt ovat luopuneet aiemmin verosuunnittelussa käytetyistä konsernin sisäisistä lainoista, mutta konsernissa tehtyjen mittavien yritysjärjestelyjen seurauksena Elenialla on entistä laajemmat mahdollisuudet hyödyntää korkovähennysrajoitusten heikkouksia tulevaisuudessa.

– Hallitus on luvannut toimia korkovähennysrajoitusten korjaamiseksi. Budjettiriihessä on korkea aika lunastaa nämä lupaukset ja korjata korkovähennysrajoitusten ilmeisimmät ongelmat: tasevapautus ja liian korkealle asetetut ylärajat, Hietanen sanoo.

#caruna #finnwatch #sähkönsiirto #verovälttely
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0