Energia
2 minuutteja luettu

Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle

23/09/2022, 08:13
Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Uniperin taloudellinen tilanne on heikentynyt nopeasti ja merkittävästi heinäkuussa sovitun vakautuspaketin jälkeen. Tilanteen ratkaisemiseksi on nyt sovittu uusista toimenpiteistä. Fortum myy omistuksensa Uniperista ja keskittyy yhtiön ydinliiketoimintaan, puhtaaseen energiatuotantoon Pohjoismaissa.

Nyt solmittu sopimus korvaa osapuolten heinäkuussa 2022 allekirjoittaman alkuperäisen Uniperin vakautussopimuksen.
Heinäkuusta lähtien Euroopan energiakriisi on syventynyt ja aiemmin sovitut vakautustoimenpiteet ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja vaikeiksi toteuttaa. Uniperin kaasuliiketoimintaan liittyvät tappiot ovat nyt jo lähes 8,5 miljardia euroa eikä Uniper pysty enää yksityisessä omistuksessa olevana yhtiönä jatkamaan tehtäväänsä kriittisenä toimitusvarmuuden tarjoajana. Tämän vuoksi tarvittiin uusi ratkaisu, jossa Saksan valtiolle siirtyy määräysvalta.

Vakava tilanne
”Tilanne sekä Euroopan energiamarkkinoilla, että Uniperissa on vakava. Uniperin myynti on oikea ratkaisu ei vain Uniperille vaan myös Fortumille. Venäjän hyökättyä Ukrainaan kaasun rooli Euroopassa on muuttunut peruuttamattomasti ja sen mukana myös voimakkaasti kaasuun nojaavan liiketoimintamallin tulevaisuuden näkymät. Tässä tilanteessa pohja Fortumin ja Uniperin yhdistymiseltä putosi pois”, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo.
Sopimuksen mukaisesti Uniper laskee liikkeelle 4,7 miljardia uutta osaketta, jotka Saksan valtio merkitsee 1,70 euron nimellisarvolla osakkeelta. Lisäksi Saksan valtion omistama KfW-pankki antaa Uniperille tarvittaessa lisälainaa kunnes 8 miljardin euron osakepääoman korotus on toteutettu.

Saksa ostaa kaikki Fortumin oasakkeet
Osakepääoman korotuksen yhteydessä Saksan valtio ostaa kaikki Fortumin omistuksessa olevat osakkeet (yhteensä noin 293 miljoonaa osaketta) 0,5 miljardilla eurolla eli 1,7 eurolla osakkeelta. Tässä vaiheessa rahoitussopimuksen lauseke määräysvallan vaihtumisesta astuu voimaan, ja Saksan valtio myöntää rahoitusta Uniperille Fortumin myöntämän 4 miljardin euron lainan takaisinmaksuun ja Fortumin 4 miljardin euron emoyhtiötakauksen vapautumiselle.
Osapuolet ovat myös sopineet, että mikäli Uniper aikoo myydä osan tai kaiken vesivoima- ja ydinvoimaliiketoimintansa Ruotsissa, Fortumilla on ensisijainen oikeus tehdä niistä ostotarjous vuoden 2026 loppuun saakka.
Fortumin Uniperille myöntämä 4 miljardin euron laina maksetaan takaisin, kun järjestely saatetaan päätökseen. Laina kirjataan saatavaksi, kun Uniperin konsolidointi päättyy vuoden 2022 kolmannella vuosineljänneksellä.
Järjestelyn ehtojen perusteella Uniperia ei enää yhdistellä Fortum-konserniin vuoden 2022 kolmannesta neljänneksestä lähtien, millä tulee olemaan positiivinen vaikutus konsernin omaan pääomaan.

#fortum #uniper
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0