Energia
2 minuutteja luettu

Fortum keskeyttää kaikki uudet investoinnit Venäjällä

3/03/2022, 09:10
Fortum keskeyttää kaikki uudet investoinnit Venäjällä
Fortum lippu
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Fortumilla on laajaa ja pitkäaikaista liiketoimintaa Venäjällä. Yhdessä Uniperin kanssa yhtiöllä on Venäjällä 12 voimalaitosta, joiden yhteenlaskettu sähkötuotantokapasiteetti on 15,5 gigawattia (GW) ja lämmöntuotantokapasiteetti 10,2 GW.

Vuonna 2021 konserni tuottivat 71,9 terawattituntia (TWh) sähköä ja 19,1 TWh lämpöä Venäjällä. Konsernin tilinpäätöksessä Venäjän käyttöomaisuuden ja Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen kirjanpitoarvo noin 5,5 miljardia euroa. Vuonna 2021 Venäjän-toimintomme tuottivat noin 500 miljoonaa euroa vertailukelpoista liikevoittoa, joka vastaa noin 20 prosenttia konsernin vertailukelpoisesta liikevoitosta. Lisäksi Uniperin pitkät kaasusopimukset ovat noin 370 TWh vuodessa, ja noin puolet siitä kaasusta tulee Venäjältä.

Konsernin toimitusjohtaja Markus Rauramo on tyrmistynyt ja surullinen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, ja seuraa tilannetta luonnollisesti erittäin tarkasti.

“Viimeisen viikon ajan olemme jo nähneet miten suunnatonta kärsimystä sota on aiheuttanut ihmisille. Tämä ei ole mitenkään hyväksyttävää. Tilanne on myös ravistellut Venäjän ja Euroopan välistä suhdetta ja vahingoittanut siteitä, joita on rakennettu vuosikymmeniä. Seuraukset tulevat olemaan kauaskantoiset”, kirjoittaa Markus Rauramo,
toimitusjohtaja Fortum oy tiedotteessa.

Energia ja hyvinvointi tärkeintä

Tällä hetkellä Fortumin kaikki liiketoiminto toimivat normaalisti. Markus Rauramo sanoo että tilanne on sellainen että yhtiö joutuu elää päivittäin – ellei tunneittain.

“On hyvin vaikeaa arvioida vaikutusten laajuutta toimintaamme tulevaisuudessa. Noudatamme luonnollisesti toimintaamme sääteleviä lakeja ja määräyksiä, mukaan lukien pakotteita, ja valmistaudumme eri skenaarioihin”.

“Mikä tärkeintä, meillä on noin 7 000 kollegaa Venäjällä. Monet työntekijöistämme ympäri Eurooppaa tekevät töitä heidän kanssaan, ja viimepäivien tapahtumat ovat olleet ahdistavia ja haastavia meille kaikille. Tässä tilanteessa meillä tärkeintä on ensisijaisesti varmistaa työntekijöidemme hyvinvointi sekä asiakkaidemme energiatoimitukset kaikissa toimintamaissamme”, sanoo Markus Rauramo.

Keskeyttää investoinnit

Fortum tulee tekemään muutoksia Venäjän liiketoiminnoissa. Yhtiö ovat päättäneet toistaiseksi keskeyttää kaikki uudet investoinnit Venäjällä ja vähentävät edelleen fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa toimintaansa.

Fortum julkaisi myös tänä aamuna päätöksen hakea jatkoa Loviisan ydinvoimalaitoksen käyttöiälle, ja Uniper on lisännyt nesteytetyn maakaasun (LNG) tuontia ja jatkaa vety-yhteensopivan LNG-terminaalin suunnittelua Saksan Wilhemshavenissa-

“Kriisi osoittaa, kuinka kiire Euroopan energiasiirtymällä on. Euroopan omavaraisuus energia-asioissa on noussut yhtä tärkeäksi kuin energian puhtaus, kohtuuhintaisuus ja toimitusvarmuus. Edistämme tätä tavoitetta investoimalla eri puolilla Eurooppaa puhtaaseen sähköön, entistä puhtaampaan kaasuun ja joustavuutta lisääviin ratkaisuihin” sanoo Fortumin toimitusjohtaja.

 

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0