Energia
1 min luettu

Gasum vie maakaasun hankintasopimuksen välimiesmenettelyyn

17/05/2022, 10:56
Gasum vie maakaasun hankintasopimuksen välimiesmenettelyyn
Nesteytetyn maakaasun (LNG) tuotantolaitos Risavikassa Norjassa, Solan kunnassa. Laitoksen tuotantokapasiteetti on 300 000 tonnia LNG:tä vuodessa. Kuva: Gasum
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Gasum ei hyväksy Gazprom Exportin ehdotusta ruplamaksuihin siirtymisestä, eikä siten tule maksamaan hankintasopimuksen mukaisia maksuja ruplissa tai ehdotetulla maksujärjestelyllä. Lisäksi yhtiöillä on merkittävä erimielisyys liittyen muihin sopimuksen perusteella esitettyihin vaateisiin.

Tämä kokonaisuus on sellainen, jota Gasum ei voi hyväksyä ja on päättänyt viedä hankintasopimukseen liittyvät erimielisyydet sopimuksen mukaiseen välimiesmenettelyyn. Asia tullaan käsittelemään välimiesmenettelyssä.

Gasumin arvion mukaan riski yhtiön hankintasopimuksen mukaisten maakaasutoimitusten loppumiselle on kasvanut, ja on mahdollista, että putkikaasun tulo Venäjältä Suomeen tulee loppumaan. Gasum on varautunut tilanteeseen yhdessä asiakkaidensa sekä kansallisesta huoltovarmuudesta vastaavien viranomaisten kanssa. Gasum pyrkii alkavalla kesäkaudella varmistamaan suomalaisten maakaasuasiakkaidensa kaasun saatavuuden Balticconnector-yhdysputken kautta muista hankintalähteistä. Siirtokapasiteettiin liittyvät rajoitteet voivat kuitenkin tehdä tästä haasteellista.

”Tässä tilanteessa Gasumilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin viedä hankintasopimus välimiesmenettelyyn. Tulemme tekemään tässä haastavassa tilanteessa kaikkemme, jotta pystymme toimittamaan suomalaisille asiakkaillemme heidän tarvitsemaansa energiaa,” kertoo Gasumin toimitusjohtaja Mika Wiljanen.

#gasum #gazprom export
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0