Rakentaminen Kulttuuri
2 minuutteja luettu

Harmonia toteuttaa Turun konserttitalon

19/10/2021, 09:58
Harmonia toteuttaa Turun konserttitalon
Turun uuteen konserttitaloon tulee kaksi salia: konserttisalina toimiva 1300-paikkainen pääsali ja 300-paikkainen monitoimisali. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Turussa aloitetaan uutta konserttitaloa koskeva hankesuunnittelu nyt, kun usean toimijan Harmonia-ryhmittymä on valittu rakennushankkeen toteuttajaksi.

– On hienoa, että valtuusto on nyt tehnyt päätöksen allianssikumppanin hankinnasta, ja koko hanke etenee aikataulun mukaisesti. Aivan kuten pormestariohjelmaan on kirjattu, päätös mahdollistaa konserttitalon rakentamisen niin, että TFO voi siirtyä uusiin tiloihin suoraan ilman väistötiloja, sanoo Turun pormestari Minna Arve.

Tarjouskilpailun toisessa vaiheessa vertailussa oli mukana kolme ehdotusta. Voittanut Harmonia sekä lisäksi Ryhmittymä Aural (Skanska Talonrakennus Oy, Arkkitehdit Kontukoski Oy, Skanska Infra Oy ‒ nimettyinä alihankkijoina Henning Larsen Architects A/S, A-Insinöörit Suunnittelu Oy, Ramboll Finland Oy) sekä Ryhmittymä SRV – ALA (SRV Rakennus Oy, Arkkitehtitoimisto ALA Oy ‒ nimettynä alihankkijana Akukon Oy).

Valinta tehtiin laadullisten tekijöiden (painoarvo 80 prosenttia) ja hintaosan (painoarvo 20 prosenttia) perusteella.

– Saimme kolme hyvää tarjousta tähän haastavaan ja kunnianhimoiseen hankkeeseen. Erinomaiset tarjoukset antoivat hyvän pohjan vertailulle ja päätökselle, ja osoitamme lämpimät kiitokset kaikille osallistuneille ryhmittymille, sanoo arviointiryhmän puheenjohtaja ja hankkeen vetäjä, kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.

– Nyt esitelty ehdotussuunnitelma on sellaisenaan hyvä lähtökohta kehitysvaiheen suunnittelulle. Suunnitelma tulee tarkentumaan ja muuttumaan moneltakin osin kehitysvaiheen aikana seuraavan puolentoistavuoden aikana. Samalla nyt esitellyn ehdotussuunnitelman periaatteet tarkentuvat tavoitekustannuksen ja muiden tilaajan tavoitteiden puitteissa lopullisiksi toteutussuunnitelmiksi. Tämän jälkeen rakentamispäätös on mahdollista tehdä kaupunginvaltuustossa alkuvuodesta 2023, jolloin rakennus olisi käyttöönotettavissa vuoden 2025 loppuun mennessä, Suonpää sanoo.

Uusi konserttitalo tulee osaksi kehittyvää Aurajoen kulttuurirantaa. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy
Uusi konserttitalo tulee osaksi kehittyvää Aurajoen kulttuurirantaa. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

Kaksi salia ja orkesterimonttu

Rakennukseen tulee kaksi salia, konserttisalina toimiva 1300-paikkainen pääsali ja 300-paikkainen monitoimisali. Pääsali suunnitellaan orkesterimusiikin esittämisen ehdoilla, ja huippuluokan akustiikasta tulee vastaamaan hankkeeseen myöhemmässä vaiheessa valittava akustikko. Orkesterimusiikin esittämisen lisäksi pääsali soveltuu myös muihin käyttötarkoituksiin, kuten sähköisesti vahvistettavan musiikin esittämiseen, kokous- ja kongressikäyttöön sekä pienimuotoisiin esityksiin. Orkesterimonttu mahdollistaa muun muassa oopperan esittämisen.

Sali on muodoltaan sovellettua kenkälaatikkomallia. Se muodostaa talon sydämen ja saliin tuleva päivänvalo antaa talolle selkeän karaktäärin myös illalla. Sisätilan muodot ovat kaarevia ja dynaamisia. Puupinnat luovat tilaan lämpimyyttä. Näyttämö on mitoitettu 100 esiintyjälle, ja osa näyttämöstä on laskettavissa orkesterimontuksi.

#harmonia #hartela #hartela länsi-suomi #konserttitalo #laidun-design #pes-arkkitehdit #turku #wsp finland
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0