Laivanrakennus
1 min luettu

Helsingin telakalle iso jäänmurtajatilaus venäläiseltä Nornickeliltä

19/01/2022, 13:45
Helsingin telakalle iso jäänmurtajatilaus venäläiseltä Nornickeliltä
Kuva: Tapio Haaja, Unsplash
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Helsinki Shipyard Oy on saanut päätökseen Nornickelin jäänmurtajan päälaitteiden hankinnat. Sopimus jäänmurtajasta solmittiin Aker Arcticin kehittämälle jäänmurtajakonseptille viime vuonna. Rakentaminen päästään aloittamaan vielä kuluvan vuoden aikana ja alus toimitetaan tilaajalleen talvikaudeksi 2025.

– Nornickelille on erittäin tärkeää saada uusi jäänmurtaja vuoden 2024 loppuun mennessä, koska se tuo kuljetuksiin lisäkapasiteettia, jota tarvitaan strategisten investointiprojektiemme, ja Norilskin kaupungin uudistussuunnitelmien täytäntöönpanoon. Ja olemme iloisia saadessamme ilmoittaa, että alus on LNG-käyttöinen, mikä on linjassa tämän päivän hiilipäästöjen rajoittamista koskevien ympäristötrendien kanssa, ja alus tulee olemaan jäänmurtajien LNG-käyttöinen pioneeri Koillisväylällä, kommentoi SVP Sergey Dubovitskiy Norilsk Nickeliltä Helsinki Shipyardin tiedotteessa.

Uudessa jäänmurtajassa on integroitu diesel-sähköinen kaksipolttoainekoneisto, joka voi käyttää polttoaineenaan sekä LNG:tä että vähärikkistä dieselöljyä hyvällä energiatehokkuudella ja vähäisin päästöin. Alus rakennetaan Venäjän Merirekisterin (RMRS) jääluokkaan Icebreaker 8 ja se kykenee murtamaan 2 metriä paksua lumipeitteistä jäätä operoidessaan keula tai perä edellä. Aluksella on myös valmiudet lastikuljetuksiin sekä helikopteritoimintaan.

Aluksen tuleva toiminta-alue on Jeniseijoen ja Jeniseilahden alueella sekä Kara-merellä varmistamassa pääsyä Dudinkan merisatamaan niin omille kuin yhteistyökumppaneiden aluksille. Jäänmurtajan tuleva kotisatama on Murmansk.

#aker arctic #helsingin telakka #helsinki #helsinki shipyard #jäänmurtaja #norilsk nickel #nornickel #venäjä
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0