Rakentaminen
2 minuutteja luettu

Helsingin vanhin hotelli peruskorjauksen myötä osaksi uutta luksushotellia

30/08/2021, 09:53
Helsingin vanhin hotelli peruskorjauksen myötä osaksi uutta luksushotellia
100-vuotias kattokupoli haastaa rakennesuunnittelijat Grand Hansa -hotellissa. Kuva: Arkkitehdit Soini & Horto
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Helsingin keskustan Kaivopihalla käynnissä oleva saneeraushanke tarkoittaa merkittäviä muutoksia kaikille kolmelle mukana olevalle kiinteistölle.  Esimerkiksi Hansataloon rakennetaan kolme lisäkerrosta ja Ylioppilastalon toimistotilat muutetaan 224 hotellihuoneeksi. Rakennuksiin tulee myös laaja ravintolatarjonta sekä juhla- ja kokoustiloja.

– Peruskorjaamme yli satavuotiaiden kiinteistöjen rakenteet vastaamaan nykyaikaisia hotellistandardeja. Koko keskustan profiili, arvo ja viihtyisyys nousevat, kun yhtenäistämme Kaivopihan julkisivuilmettä ja muun muassa keskitämme valomainokset tiettyihin paikkoihin, kertoo rakennuttajapäällikkö Verneri Lehtovirta Ylvasta. Ylva kehittää ja hoitaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ja Kaivopihan kiinteistöomaisuutta.

Työt kohteessa ovat alkaneet purku-urakalla tammikuussa 2021, ja hotelli aukeaa vuonna 2023.

Korkea ikä ja suojeluluokitus tuovat oman mausteensa projektiin

Yli satavuotiaiden kiinteistöjen peruskorjaaminen tuo haastetta projektiin.

– Talotekniikkareittien suunnittelu on vaativaa tilkkutäkkimäisessä kohteessa, jonka mittatiedoista puuttuu noin 60 prosenttia. Esimerkiksi Seurahuoneen lähes jokainen lattiapalkki on eri kokoinen ja eri korossa. Jokainen uusi palkki on laitettava paikalleen käsityönä, vastaava rakennesuunnittelija Sami Rämö A-Insinööreistä kertoo.

Myös Uuden Ylioppilastalon seitsemännen kerroksen kupolin kunnostus on pikkutarkkaa työtä.

– Joudumme poistamaan kupolin tärkeimmän kantavan rakenteen. Muutos vaatii huolellista suunnittelua, jotta kupoli kestää navakatkin tuulenpuuskat. Lisäksi osa rakenteiden vanhoista puuparruista on tiukasti suojeltua perinnepuurakentamista, Rämö sanoo.

Arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema Seurahuone kuuluu korkeimpaan SR1-suojeluluokkaan, joten julkisivujen lisäksi toisen kerroksen kabinetit, käytävien ja katutason salien pinnat, sisäkatto ja seinät säilyvät ennallaan. Hotellin sisäänkäynnin aulatila palautetaan alkuperäistä suunnitelmaa vastaavaksi.

#a-insinöörit #hansatalo #helsinki #hotelli #peruskorjaus #seurahuone #uusi ylioppilastalo #ylva
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0