Rakentaminen
4 minuutteja luettu

Helsinkiläinen päiväkoti vuoden Puupalkinnon voittajaksi

4/11/2021, 15:59
Helsinkiläinen päiväkoti vuoden Puupalkinnon voittajaksi
Hopealaakson päiväkoti. Kuva: Hannu Rytky
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Verkkopalvelu Puuninfon nimeämä raati on valinnut Hopealaakson päiväkodin vuoden Puupalkinnon voittajaksi. Tuomaristo, jonka jäseniä olivat arkkitehtikoulujen professorit Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta, Markku Karjalainen Tampereen yliopistosta ja Janne Pihlajaniemi Oulun yliopistosta, perustelee voittajaa muun muassa seuraavasti:

Julkisivun materiaalit ja värit on valittu tyylikkäästi ja tarkoituksenmukaisesti. Sääoloille ja liikennemelulle alttiimpi kadun puoleinen julkisivu on tehty käytännöllisestä ja viileän sävyisestä sinkkiohutlevystä, kun taas pihan puoleinen lämminsävyinen ja monipolvinen lehtikuusijulkisivu sekä ulkoterassit ovat hyvin säältä suojassa katosten ja pitkien räystäiden alla.

Kantavissa seinissä on käytetty CLT-puuelementtejä. Rakenteesta pihan puolelle työntyvät seinäulokkeet ovat erinomainen osoitus siitä, kuinka lisälämpöeristämätöntä CLT-rakennetta voidaan käyttää moni-ilmeisellä tavalla rakennuksen kantavana rakenteena. Kadun puoleisissa seinissä massiivipuisella CLT:llä on myös keskeinen rooli ääntä eristävänä elementtinä.

Sisätiloissa puu luo päiväkotiin sopivaa lämmintä tunnelmaa ja kodikkuutta. Katon valoaukot tuovat valoa sisään, ja lasiseinien ja sisäikkunoiden kautta avautuu kauniita ja monipuolisia näkymiä kerroksesta toiseen sekä sisä- ja ulkotilojen välille. Puiset yksityiskohdat on suunniteltu ja toteutettu huolella. Sisäpinnan puupintoja on käytetty onnistuneesti myös akustisesti vaimentavina elementteinä.

Päiväkodin rakennutti Helsingin kaupunki ja arkkitehtuurista vastasi AFKS Arkkitehdit Oy. Mukana hankkeessa olivat myös muun muassa Oy Rakennuspartio (SR-urakoitsija), Rakennuskonsultointi T Kekki Oy (Rakennesuunnittelu), Wood Expert Oy (Puurakenteiden asiantuntija) ja Puurakentajat Group Oy (Puuosien toimittaja).

 

Supercellin toimistorakennus Helsingin Jätkäsaaressa on Suomen korkein puinen toimistorakennus. Kuva: SRV
Supercellin toimistorakennus Helsingin Jätkäsaaressa on Suomen korkein puinen toimistorakennus. Kuva: SRV

Kunniamaininta Supercellin toimistorakennukselle

Palkintoraati piti tämän vuoden tasoa erittäin korkeana, ja antoi Supercellin toimistorakennukselle kunniamaininnan. Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan rakennuksen on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy ja rakentanut SRV. Rakennus on Suomen korkein puinen toimistorakennus. Tuomaristo perustelee valintaansa muun muassa näin:

Kahden aiemmin rakennetun puuasuinkerrostalon kanssa se muodostaa vaikuttavan Wood City -puukorttelikokonaisuuden, joka vielä odottaa korttelin täydentävää neljättä puurakennusta. Rakennuksen Accoya-julkisivu on innovatiivinen ja järkevä valinta merellisen vaativiin olosuhteisiin, ja ajan myötä se myös harmaantuu tasaisen kauniiksi.

Rakennuksen aulatila on näyttävästi CLT-lamellirakenteilla verhoiltu aaltoileva kokonaisuus. Puun käyttö sisustuksessa on korkeatasoista, luontevaa ja rikasta. Työympäristönä rakennus on viihtyisä, kodikas ja akustisesti miellyttävä.

Supercellin pääkonttori on rakenteellisesti ja teknisesti korkealuokkainen rakennus, jonka arkkitehtoniset ratkaisut ovat selkeitä. Se on hieno esimerkki avoimesta ja hyvin johdetusta yhteistyöstä tilaajan, urakoitsijan, arkkitehtien ja kaupungin rakennusvalvonnan kanssa.

Suomalais-venäläinen koulu Helsingin. Kaarelassa Kuva: SRV
Suomalais-venäläinen koulu Helsingin. Kaarelassa Kuva: SRV

Suomalais-venäläinen koulu yleisön suosikki

Yleisöäänestyksen voitti tänä vuonna suomalais-venäläinen koulu, joka sai 24 prosenttia eli noin neljänneksen yleisön äänistä. Helsingin Kaarelassa sijaitsevan koulun suunnittelusta vastasi AFKS – Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy pääsuunnittelijanaan Juha Salmenperä ja sen rakensi SRV.

#afks arkkitehdit oy #helsinki #hopealaakson päiväkoti #puu #puuinfo #puupäivä #puupalkinto #puurakentaminen #suomalais-venäläinen koulu #supercellin toimistorakennus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0