Koulu
2 minuutteja luettu

Helsinkiläisellä työmaalla useita työnteko-oikeudettomia työntekijöitä

21/09/2021, 08:09
Helsinkiläisellä työmaalla useita työnteko-oikeudettomia työntekijöitä
Kuvituskuva. Kuva: Josh Duke
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

– Yhteensä työmaalla oli noin 80 työntekijää, joista työnteko-oikeudettomia oli siis lähes 10 prosenttia, Rakennusliiton sopimusalavastaava Toni Malmström kertoo.

Työnteko-oikeus puuttui yhteensä seitsemältä valkovenäläiseltä muurarilta. Heillä oli viisumit Viroon, mutta niiden voimassaoloaika ei antanut oikeutta työskennellä Suomessa.

Lauttasaaren ala-asteen peruskorjaustyömaan pääurakoitsija on Consti Korjausrakentaminen Oy ja rakennuttaja Helsingin kaupunki. Työlupien tarkistaminen on pääurakoitsijan vastuulla, mutta myös rakennuttajalla on Rakennusliiton mukaan oma vastuunsa tarkistusten toteutumisesta. Rakennusliitto kertoo verkkouutisessaan, että liiton toimitsijat ilmoittivat Lauttasaaren työnteko-oikeudettomista työntekijöistä heti aluehallintovirastoon. Seuraavaksi avi tekee tarkastuskäynnin työmaalle, mutta pääkaupunkiseudulla se tapahtuu vasta viikon tai parin päästä ilmoituksesta. Silloin ulkomaalaiset työntekijät eivät enää ole työmaalla, vaan tarkastus tehdään papereista.

Pääurakoitsijan on lain mukaan aina tarkistettava ulkomaisten työntekijöiden työluvat, kun työntekijä on ulkomaalaisen yrityksen palveluksessa. Sekä Rakennusliitto että työnantajajärjestö Rakennusteollisuus RT suosittelevat työlupien tarkistamista myös suomalaisten yritysten palveluksessa olevilta ulkomaalaisilta harmaan talouden torjumiseksi.

– Pääurakoitsijalla on siellä koko ajan henkilö, joka perehdyttää työmaalle ja tarkistaa paperit. Usein se on valitettavasti henkilö, jonka osaamistaso ei riitä monimutkaisten työlupa-asioiden selvittämiseen, Malmström selittää.

Työmaalla alun perin urakoinut muurausyritys kertoi Malmströmille, että työmaan olosuhteet eivät mahdollistaneet urakan aloittamista aikataulun mukaan. Urakka vaihtui tuntitöihin, ja pian nekin piti keskeyttää. Sitten muurausurakoitsija vaihdettiin toiseen, pääurakoitsijan mukaan joustavampaan.

Uusi muurausurakoitsija, SB Rakennus Oy, toi työmaalle virolaiset aliurakoitsijansa Extension Oü:n ja Sunlight Grupp Oü:n. Rakennusliiton toimitsijat tekivät työmaalle tarkastuskäynnin 13. syyskuuta, koska saman urakoitsijan aliurakoitsijoilla oli ollut epäselvyyksiä työnteko-oikeuksien kanssa myös aiemmin.

Malmström lähetti tiedon ongelmista myös Rakennusliiton pääluottamusmiehille. Sen jälkeen kuopiolaiselta julkisen rakentamisen työmaalta löytyikin SB Rakennus Oy:n aliurakoitsijan Extension Oü:n työntekijä, jolla ei myöskään ollut työnteko-oikeutta. Avi ja poliisi kävivät poistamassa työntekijän työmaalta.

#consti korjausrakentaminen #helsinki #lauttasaaren ala-aste #työlupa #työnteko-oikeus #valko-venäjä #viro
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0