Energia
1 min luettu

Investointipäätös varmistui - Harjavalta saa vedyn tuotantolaitoksensa

2/02/2022, 13:53
Investointipäätös varmistui - Harjavalta saa vedyn tuotantolaitoksensa
Kuva: Scott Graham, Unsplash
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Harjavallan Suurteollisuuspuistossa aletaan tänä syksynä rakentaa kapasiteetiltaan 20 megawatin vihreän vedyn tuotantolaitosta. Laitos valmistuu sen rakennuttajan P2X Solutionsin mukaan aikataulun mukaisesti vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla ja vähentää Suomen hiilidioksidipäästöjä noin 40 tuhatta tonnia vuosittain.

P2X Solutions ilmoitti keskiviikkona tehneensä investointipäätöksen hankkeen rakentamiseksi. Yhtiön päätöstä on edeltänyt rahoituskierros, jossa yhtiö kertoo allekirjoittaneensa useita rahoitussopimuksia kotimaisten ja kansainvälisten sijoittajien ja kumppanien kanssa. Viimeisimpänä vaiheena yhtiö on sopinut 5 miljoonan euron pääomasijoituksesta sekä 20 miljoonan euron oman pääoman ehtoisesta pääomalainasta Prime Capital AG:n kanssa. Prime Capital on riippumaton saksalainen omaisuudenhoitoyhtiö, joka on erikoistunut vaihtoehtoisiin sijoituksiin ja kansainvälisiin infrahankkeisiin.

Joulukuussa hanke sai rahoitusta myös tuen ja pääomalainan muodossa, kun työ- ja elinkeinoministeriö myönsi noin 26 miljoonan euron tukisumman rakennushankkeelle ja Ilmastorahasto antoi yhtiölle 10 miljoonan euron pääomalainan.

Vihreän vedyn tuotantoa on suunnitteilla myös muualle Suomeen. Turun Seudun Energiantuotanto Oy (TSE) ja Green H2UB Oy solmivat syyskuussa aiesopimuksen, jossa osapuolet sopivat selvittävänsä vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamista TSE:n Naantalin voimalaitoksen alueelle. Tällä viikolla myös Etelä-Savon Energia (ESE) ja Nordic Ren-Gas Oy päättivät yhteistyöstä 100 miljoonan euron vetyinvestoinnin toteuttamiseksi Mikkeliin.

#harjavalta #investointipäätös #naantali #p2x solutions oy #vedyn tuotantolaitos #vety #vihreä vety
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0