Kuljetusala & Logistiikka Kuljetusala
2 minuutteja luettu

Jätti-investointi Göteborgissa: 3 miljardia akkuteollisuuteen

13/12/2021, 15:30
Jätti-investointi Göteborgissa: 3 miljardia akkuteollisuuteen
NORTHVOLT LABS. Kuva: NORTHVOLT
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Aikaisemmin tänä vuonna annetun kumppanuusilmoituksen jälkeen Volvo ja Northvolt ovat nyt allekirjoittaneet sitovan sopimuksen perustaa yhteisyritys akkujen kehitystä ja kestävää tuotantoa varten Volvon uuden sukupolven sähköautoihin. Göteborgin uuden tutkimus- ja kehitystyökeskuksen perustamisen jälkeen vuorossa on uuden tehtaan rakentaminen Eurooppaan. Siellä tarkoitus on valmistaa uuden sukupolven akkukennoja, jotka on kehitetty erityisesti uusia Volvon ja Polestarin täyssähköautoja varten. Tehtaan tarkka sijainti vahvistetaan vuoden 2022 alkupuolella.

Tutkimus- ja kehitystyökeskus sijaitsee lähellä Volvon omia tutkimus- ja kehitystyötoimintoja sekä Northvoltin nykyistä Northvolt Labs -innovaatiokeskusta Ruotsin Västeråsissa. Järjestelyn on tarkoitus varmistaa synergian ja tehokkuuden akkuteknologioiden kehityksessä.

– Kumppanuutemme Northvoltin kanssa varmistaa korkealaatuisten ja kestävästi tuotettujen akkujen toimituksen uuden sukupolven sähköisiin Volvoihin. Se vahvistaa ydinosaamistamme ja muutostamme pelkkiä täyssähköautoja valmistavaksi yhtiöksi, Volvon pääjohtaja Håkan Samuelsson sanoo.

Kumppanuus keskittyy kehittämään räätälöityjä akkuja, jotka antavat Volvo -kuljettajille toimintamatkaa ja nopeita latausaikoja. Volvo työskentelee Northvoltin kanssa luodakseen akuille kokonaisvaltaisen järjestelmän, jossa se kehittää ja valmistaa akut itse. Yritysten mukaan syvä integraatio on tärkeää, sillä akku on sähköauton suurin yksittäinen kustannustekijä sekä suuri osa hiilijalanjälkeä.

Volvo ja Northvolt ovat loppumetreillä uuden eurooppalaisen akkutehtaan sijainnin valinnassa. Tehtaan potentiaalinen vuosikapasiteetti on 50 gigawattituntia, mikä riittäisi noin puolelle miljoonalle autolle vuodessa. Rakennustyöt käynnistyvät vuonna 2023, ja laaja-alainen tuotanto alkaa vuonna 2026. Tehtaan odotetaan työllistävän jopa 3 000 henkilöä.

Yhteistyö Northvoltin kanssa on avainasemassa Volvon tavoitteessa tulla premium-sähköautosegmentin johtajaksi sekä pelkkien täyssähköautojen valmistajaksi vuoteen 2030 mennessä

#akku #göteborg #northvolt #ruotsi #volvo
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0