Kiinteistöt
2 minuutteja luettu

Jo 16 kuntaa yltää Hypon asuntoluottoluokituksen A-luokkaan

23/09/2021, 16:29
Jo 16 kuntaa yltää Hypon asuntoluottoluokituksen A-luokkaan
Hypo mittasi asuntoluottoluokituksessaan tällä kertaa myös tulvariskejä eri kunnissa
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen tuoreessa asuntoluottoluokituksessa jopa 16 kuntaa, AA-luokkaan yltäneen Helsingin mukaan lukien, luokitellaan vähintään A-luokkaan. A-luokkaan pääsivät tällä kertaa Espoo, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kempele, Kirkkonummi, Kontiolahti, Lempäälä, Naantali, Oulu, Pirkkala, Tampere, Turku, Vantaa ja Ylöjärvi.

Nousua oli havaittavissa useammankin kunnan osalta. Kokonaisuudessaan peräti 132 kunnan luottoluokitus nousi aiemmasta. Eniten asemiaan paransivat Kontiolahti, Akaa ja Mäntsälä. Eniten laskua sen sijaan tapahtui Uudenkaupungin luokituksessa, joka putosi BBB-luokasta kaksi luokkaa alemmas B:hen.

– Kokonaisluokituksen teemoina ovat maksukyky, likviditeetti, vakuusarvot, kuntatalous, turvallisuus, terveys, muuttoliike, tulevaisuus ja uutena nyt ympäristö. Tulevaisuuden näkymistä voi nostaa esille esimerkiksi sen, että Tampere ja Turku nousevat Helsinkiä korkeammalle, sillä korkeat hinnat pakottavat nuoret naapurikuntiin, mikä kasaa pulmia pääkaupungille tulevaisuuteen, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo tiedotteessa.

Hypo-luokitus tarkastelee alueellisia asuntomarkkinoita asuntorahoittajan näkökulmasta riskien kautta. Hypo julkaisi ensimmäisen Asuntoluottoluokituksen viime talvena helmikuussa.

Ympäristöriskit mukana luokituksessa

Uusimmassa asuntoluottoluokituksessaan Hypo tarkastelee ensimmäistä kertaa myös asumisen ympäristöriskejä. Joka sadas asunto sijaitsee sen mukaan tulvariskialueella, vaikka riskit kohdistuvatkin vain muutaman kuntaan.

– Merkittävimmät tulvariskit ovat hieman yllättäen makean veden tulviin liittyviä ja riski on korkea muun muassa Lapin Inarissa ja Kittilässä. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan Merijärvellä yli 40 prosenttia asuinpinta-alasta sijaitsee Pyhäjoen tulvariskialueella, Hypon nuorempi ekonomisti Juho Keskinen sanoo.

Hypo-luokituksen ympäristöykkösiksi nousivat Kempele, Kontiolahti, Lempäälä, Liminka, Muurame ja Mäntsälä. Niissä asuntokanta on laadukasta ja energiatehokasta, eikä vedenpinnan nousu uhkaa tonttimaata.

Energiatehokkuudessa ja rakentamisen laadussa on Hypon mukaan yleisesti vielä paljon parannettavaa Suomen kunnissa.

#asuntoluottoluokitus #hypo #suomen hypoteekkiyhdistys
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0