Teollisuus Metsäteollisuus
1 min luettu

Junikkala rakentaa 75 miljoonan euron sahakokonaisuuden Ouluun

20/12/2021, 14:01
Junikkala rakentaa 75 miljoonan euron sahakokonaisuuden Ouluun
Kuva: Junikkala Oy
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

– Investoinnin jälkeen koko yhtiön työntekijämäärä välillinen työllistämisvaikutus huomioiden tulee olemaan noin 700. Investoimme rakennettavalla sahakokonaisuudella vahvasti tulevaisuuteen, toimitusjohtaja Kalle Junnikkala sanoo.

Investoinnin jälkeen Junnikkalan liikevaihto tulee nousemaan vuositasolla noin 300 miljoonaan euroon. Karkeasti noin 2/3 sahojen liikevaihdosta tuloutuu alueen metsänomistajille puusta maksettujen kantorahojen muodossa.

Uuden sahainvestoinnin yhtenä mahdollistajana on ollut myös Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, joka on myöntänyt hankkeelle merkityksellisen kehittämisavustuksen Euroopan aluekehitysrahastosta.

Valmistuessaan vuoden 2023 lopulla Oulun sahan vuotuinen tukin tarve on noin 800 000 kuutiota mäntyä ja kuusta. Junnikkalan vuotuinen puun tarve nousee kokonaisuutena 1,5 miljoonaan kuutioon. Tukinhankinta lisääntyy huomattavasti Pohjois-Pohjanmaalla, Eteläisestä Lapissa ja Oulujärven pohjoispuolella Kainuussa. Yhtiö käyttää pääosin PEFC sertifioitua puuta.

– Toivotamme Junnikkala Oy:n sahainvestoinnin tervetulleeksi Ouluun. On todella hienoa, että Junnikkala Oy on päättänyt investoida kaupunkiimme. Sahainvestointi on merkittävä asia myös koko Pohjois-Suomelle, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala sanoo tiedotteessa.

Oulun saha valmistuu Laanilan teollisuusalueelle Oulun energian Laanilan biovoimalaitoksen läheisyyteen. Biovoimalaitos tulee olemaan uuden sahan merkittävä yhteistyökumppani.

Yhdeksi investoinnin keskeiseksi tavoitteeksi Junikkala mainitsee hankkeen ympäristövaikutusten minimoinnin ja bioenergian turvaamisen Oulun kaupunkiin ja teollisuuteen.

– Saha tuottaa uusiutuvaa bioenergiaa yli oman tarpeen ja mahdollistaa osaltaan turpeen korvaamisen sahan uusiutuvilla sivuvirroilla Oulun Energian sähkön ja lämmön tuotannossa. Tämä on aimo harppaus kohti hiilineutraalia energiantuotantoa, sanoo liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala Oulun Energialta.

#junikkala oy #oulu #saha #talous
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0