Kaivos
1 min luettu

Kaivosteollisuus ry: Uusi vero jarruttaa ilmasto- ja työllisyysstrategiaa

10/09/2021, 07:03
Kaivosteollisuus ry: Uusi vero jarruttaa ilmasto- ja työllisyysstrategiaa
Kuvituskuva. Kuva: Dominik Vanyi
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Kaivosteollisuus ry kritisoi lehdistötiedotteessaan vastikään päätettyä kaivosveron käyttöönottamista, koska se järjestön mukaan lisää esteitä työllistämisen ja ilmastomuutoksen torjumisen tielle. Kaivosteollisuus kirjoittaa, että alan tuottamia mineraaleja tarvitaan yhä enemmän liikenteen sähköistämisessä.

– Kaivosala vastaa siten osaltaan ilmastonmuutoksen haasteisiin, ja nyt Suomen hallitus kiittää meitä uudella verolla. Toivomme ehdottomasti vastineeksi uskottavaa teollisuuspolitiikkaa ja loppua alan toimintaedellytysten heikentämiselle, Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela sanoo.

Tiedotteessa peräänkuulutetaan suunniteltujen lakihankkeiden yhteisvaikutusten arviointia uuden veron kanssa. Suunnitteilla on muun muassa kaivoslaki, maankäyttö- ja rakennuslaki sekä luonnonsuojelulaki.

Lailla voi Kaivosteollisuuden mukaan olla kielteinen vaikutus myös työmarkkinoihin. Järjestö kirjoittaa, että ala ostaa runsaasti palveluita ja laitteita Suomesta, mikä puolestaan synnyttää monilla paikkakunnilla paljon hyvinvointia sekä suoraan että jatkojalostuksen kautta.

– Esimerkiksi Vaasaan tuskin suunniteltaisiin jättimäistä investointia akkuteollisuuteen, ellei maassa olisi vahvaa kaivosteollisuutta, Suomela sanoo.

Kaivosteollisuus kertoo kuitenkin pitävänsä hyvänä budjettiriihen päätöstä ohjata valtaosa tulevasta kaivosverosta kaivospaikkakunnille.

#budjettiriihi #kaivosteollisuus ry #kaivosvero #mineraalit
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0