Energia
2 minuutteja luettu

Kauppakeskus Jumbo saavuttaa investoinnillaan merkittävät energiasäästöt

8/12/2021, 10:41
Kauppakeskus Jumbo saavuttaa investoinnillaan merkittävät energiasäästöt
Jumbo-Flamingon lämpöpumppulaitos on Suomen suurin energiankierrätysjärjestelmä. Kuva: Kauppakeskus Jumbo-Flamingo
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Elo- ja Varma-työeläkeyhtiöiden omistamassa kauppakeskus Jumbossa on tänä vuonna investoitu energiatehokkuuteen. Kauppakeskukseen rakennettu lämpöpumppujärjestelmä kerää muun muassa K-Citymarketin ja Prisman kylmälaitteistoista syntyvän hukkalämmön talteen, kun aiemmin lämmin ilma johdettiin ulos kiinteistöstä. Investointi oli luonnollinen askel siinä kohtaa, kun markettien kylmälaitteistoja oltiin vaihtamassa uusiin. Uusi energiankierrätysratkaisu vähentää myös talotekniikan tulevia korjausinvestointitarpeita.

Investoinnin vaikutukset ovat merkittävät. Lämmitykseen käytettävän energian tarve laskee 4 500 megawattituntia vuodessa, mikä on 75 prosenttia kiinteistön lämmitykseen kuluvasta energiasta. Säästyneellä energialla lämmitettäisiin 300 omakotitaloa vuosittain.

– Meille oli tärkeää parantaa kauppakeskuksen energiatehokkuutta ja tehdä oma osamme päästöjen vähentämisessä. Laitteiston uusimisen myötä myös lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen kuluneet hiilidioksidipäästöt laskevat 440 tonnia, joka vastaa yli sadan vantaalaisen koko vuoden päästöjä, kertoo kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoaro.

Granlundin suunnittelema lämpöpumppulaitos on Suomen suurin energiankierrätysjärjestelmä. Se on mittaluokassaan ainutlaatuinen, sillä yhdessäkään Suomen kauppakeskuksista ei hyödynnetä yhtä tehokkaasti kauppojen kylmäkoneiden lauhdelämpöä eikä kateta näin suurta osaa lämmitykseen tarvittavasta ostoenergian määrästä. Lämpöpumput pystyvät tuottamaan 1 600 kilowatin lämmitystehoa talvella ja ne hyödyntävät lämmitykseen ainoastaan kiinteistön hukkalämpöä.

– Elintarvikeliikkeen kylmäjärjestelmä tuottaa merkittävän määrän hukkalämpöä, mikä tehdyn laiteuusinnan yhteydessä on saatu hyödynnettyä tehokkaasti koko kauppakeskuksen hyväksi. Eri toimijoiden yhteinen tavoite pienentää kauppakeskuksen hiilidioksidipäästöjä mahdollisti poikkeuksellisen laajan energiatehokkuusinvestoinnin, mistä voimme kaikki olla ylpeitä, sanoo kauppapaikkapäällikkö Harri Salovaara Keskolta.

#energiankierrätys #energiatehokkuus #hukkalämpö #jumbo-flamingo #kauppakeskus #vantaa
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0