Rakentaminen Arkkitehtuuri
3 minuutteja luettu

Kelluvia taloja ja merinäköala kaikista asunnoista - Merellä on merkitystä Loviisan asuinmessuilla

3/10/2022, 06:07
Kelluvia taloja ja merinäköala kaikista asunnoista - Merellä on merkitystä Loviisan asuinmessuilla
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Ensi vuoden asuntomessuilla meri on yhteinen asia. Messualue on Kuningattarenranta, Loviisanlahden itäisellä puolella. Sinne rakennetaan eri teemoilla – tärkein on meren läheisyys ja ekologisuus.

Asuntomessualue Kuningattarenranta Loviisassa sijoittuu Loviisanlahden itäiselle rannalle vain kilometrin päähän kaupungin keskustasta. Kuningattarenrannalle rakentuu 17 omakotitaloa, kaksi paritaloa, rivitalo, puukerrostalo sekä yhdeksän kelluvaa taloa. Puukerrostaloon tulee sekä vuokra- että omistusasuntoja.

Yksi keskeisistä teemoista Loviisassa on ”merellä on merkitystä”. Asuntomessualueen keskivaiheen suunnittelussa on varmistettu, että rakennuspaikat mahdollistavat merinäköalan jotakuinkin kaikista asunnoista. Merellisyyttä korostavat kelluvat talot, jotka reunustavat keskivaiheen aluetta.

Kelluvat omakotitalot

Suunnitelmat on rakentaa CLT-rakenteisia kelluvia omakotitaloja, jotka ovat huoneistoalaltaan 72,5–135 m2. Taloja voi asukkaan toiveiden mukaisesti myös räätälöidä, joten jokaisesta kodista tulee uniikki. Yritys on suomalainen puurakentamiseen ja ekologiseen rakentamiseen erikoistunut rakennusliike.

– Tavoitteenamme on nostaa Loviisan kelluvan asuntoalueen myötä suomalaisen puurakennusosaamisen näkyvyyttä ja laajentaa ihmisten näkemystä ekologisen ja modulaarisen rakentamisen mahdollisuuksista. Ekologinen rakentaminen ei tarkoita rakentamisen laadusta tinkimistä, vaan päinvastoin se mahdollistaa kansainväliselläkin laatustandardilla katsottuna erittäin laadukkaan, tyylikkään sekä terveellisen asumisen lopputuloksen. Teemme kelluvien talojen alueesta kokonaisuuden, mistä kaikki voivat olla ylpeitä, visioi toimitusjohtaja Olli Ala-Kojola GR Group Oy Ltd:stä tiedotteessa viime vuonna.

Kelluvia omakotitaloja suunnitellaan Loviisaan

Mahdollisimman luonnonmukaisiksi

Aluesuunnittelussa on huomioitu alueen eläimistö ja vaalittu rantamaiseman luonnonmukaisuutta.
–Rakentamisen ratkaisuissa on mietitty niin meren läheisyyttä kuin luontoarvojen kunnioitustakin. Viime keväänä alkanut kaksivuotinen yhteistyö John Nurmisen Säätiön kanssa sopii myös erinomaisesti poikkeukselliseen meren kanssa välittömässä kosketuksessa olevaan messuhankkeeseen, toteaa Asuntomessujen operatiivinen johtaja Timo Koskinen.

Pientaloalue rakentuu kumpuilevaan mänty- ja kalliomaastoon. Puita on pyritty säilyttämään rannan tuntumassa ja tonteilla mahdollisuuksien mukaan. Ohjeistuksen mukaan piha-alueet jätetään mahdollisimman luonnonmukaisiksi. Yhteinen jätepiste edustaa alueen ekologisuutta. Useammassa kohteessa lämmönlähteenä on maalämpö.
–Kuningattarenrannan pientaloalueen omakotitaloista kymmenen on omarantaisia. Myös muista omakotitaloista on merinäköala. Kotien suurista ikkunapinnoista avautuu upea näköala merelle sekä vastarannan vanhaan kaupunkiin, kertoo projektipäällikkö Niina Okkonen, Loviisan kaupungin Asuntomessuorganisaatiosta.

Työmatkat vähenevät
Toinen teema on ”asunto on enemmän kuin koti”: Useat omakotitalot on suunniteltu palvelemaan perheitään läpi kaikkien elämänvaiheiden. Tilojen muunneltavuus on otettu hyvin huomioon. Etätyötilat sijoittuvat monessa kohteessa sydänkodin ulkopuolelle tuoden sekä koti- että työrauhaa. Näin kodit palvelevat myös nykypäivän työskentelymalleja, jossa työpaikalla ei aina tarvitse olla fyysisesti.

Kolmas teema, ”valaistuksella on väliä”, ottaa kantaa pihojen ja yleisten alueiden valaistukseen. Valaistuksessa otetaan huomioon luonto ja näkymät vastarannalla olevasta historiallisesta alakaupungista. Alueelle suunniteltu valaistus on epäsuoraa ja lämpimän sävyistä.

#gr group oy ltd #john nurmisen säätiö #loviisa #loviisan kaupungin asuntomessuorganisaatio
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0