Asunnot
1 min luettu

Kerrostalotonttien määrä jatkanut kasvuaan pääkaupunkiseudulla

7/09/2021, 13:22
Kerrostalotonttien määrä jatkanut kasvuaan pääkaupunkiseudulla
Pääkaupunkiseudulla on kaavoitettu kerrostaloille tonttitilaa vuosiksi eteenpäin, arvioi HSY. Kuva: HSY
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) julkaisema tonttivarantokatsaus osoittaa, että kerrostalorakentamiseen suunnattujen tonttien määrä on jatkanut kasvuaan. Kerrostalovaranto on pääkaupunkiseudulla nyt jo yli 4,17 miljoonaa kerrosneliömetriä, kun se vielä viime vuonna oli noin 3,9 miljoonaa kerrosneliömetriä. Kymmenen vuoden takaisiin lukuihin verrattuna varanto on jopa tuplaantunut.

Pääkaupunkiseudun kunnista kerrostalojen tonttivarannon määrä kasvoi viime vuonna eniten Helsingissä. HSY:n mukaan merkittäviä mahdollisuuksia kerrostalojen rakentamiseen olisi esimerkiksi Sompasaaressa ja Kruunuvuorenrannassa. Myös Espoossa Länsimetron varrella ja Leppävaarassa sekä Vantaalla Myyrmäen ja Veromiehen kaupunginosissa olisi paljon tilaa uusille kerrostaloille.

Kerrostalovarannon lisäksi yleisesti asumiseen tarkoitetun asemakaavavarannon määrä on ollut kasvussa pääkaupunkiseudulla viime vuonna.

– Vaikka pääkaupunkiseudulla rakennetaan kiivaasti asuntoja, on vielä runsaasti mahdollisuuksia rakentaa sekä kerrostaloja että pientaloja. Käyttämätöntä rakennusoikeutta on sekä osittain rakennetuilla että tyhjillä tonteilla, HSY:n paikkatietoasiantuntija Laura Lähteenmäki sanoo.

Lähteenmäen mukaan rakennusoikeutta on jäljellä vielä useiden kymmenien tuhansien asuntojen rakentamiseksi.

Toimitilojen rakentamiseen tarkoitettu rakennusoikeuden määrä muuttuu HSY:n mukaan vuosittain suhteellisen vähän pääkaupunkiseudulla.

– Pääkaupunkiseudulla oli vuodenvaihteessa 2020–2021 yhteensä noin kaksi kertaa enemmän toimitilavarantoa kuin asumisen varantoa. Hieman yli puolet tästä sijaitsee tyhjillä tai lähes tyhjillä tonteilla, Lähteenmäki kertoo.

#espoo #helsingin seudun ympäristöpalvelut #helsinki #hsy #kerrostalovaranto #pääkaupunkiseutu #toimitilavaranto #tonttivaranto #vantaa
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0