Rakentaminen Yritykset
2 minuutteja luettu

Kiinalainen pörssiyhtiö Suomen malmijalostuksen kumppaniksi Kotkaan

8/11/2021, 12:32
Kiinalainen pörssiyhtiö Suomen malmijalostuksen kumppaniksi Kotkaan
Kuva: Benjamin Marder, Pixabay
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Suomen Malmijalostuksen uusi kumppani Beijing Easpring on vuonna 2001 perustettu litiumioniakkujen katodimateriaalien kehittäjä, valmistaja ja toimittaja, joka on listattu Shenzhenin pörssiin vuonna 2010. Kotkan akkumateriaalitehtaan investoinnin toteuttamista varten Suomen Malmijalostus ja Beijing Easpring valmistelevat tehtaan rakentamisesta ja toiminnasta vastaavan yhteisyrityksen perustamista. Tarkoituksena on, että Suomen Malmijalostuksesta tulee yhteisyrityksen vähemmistöomistaja.

Osana neuvotteluja yhtiöt ovat valmistelleet teknis-taloudellisen kannattavuusselvityksen. Selvitystyön perustana käytettiin aloituskapasiteettia 50 000 tonnia vuodessa sekä mahdollisuutta laajentaa kapasiteettia tulevaisuudessa.

– Litiumioniakkujen nopeasti kasvava tuotanto Euroopassa edellyttää katodiaktiivimateriaaleja valmistavan teollisuuden perustamista Eurooppaan. Yhteistyössä tekemämme selvitystyön pohjalta Kotkaan suunnitellulla tehtaalla on hyvät toimintaedellytykset Euroopan markkinalla myös pitkällä aikavälillä. Suomelle tehdas tarjoaa mahdollisuuden kehittää edelleen kotimaista korkean teknologian osaamista ja luoda samalla uutta taloudellista toimeliaisuutta niin Kymenlaaksoon kuin laajemminkin. On hienoa saada hankkeeseen kumppaniksi Beijing Easpring, joka on yksi maailman johtavista katodiaktiivimateriaalien tuottajista, Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen sanoo.

Yhtenä seuraavana työnään yritykset valmistelevat tehtaan ympäristölupahakemusta, joka on tarkoitus jättää alkuvuoden 2022 aikana. Lisäksi Kotkan Keltakallion teollisuusalueelta varatulla teollisuustontilla tehdään seuraavaksi töitä, joilla pohjustetaan rakennustyömaan projektitoimiston perustamista sekä tehtaan maanrakennustöitä.

– Tehtaan teknis-taloudelliseen selvitystyöhön on osallistunut useita insinööri- ja suunnittelutoimistoja, ja olemme kaikki todella iloisia siitä, että hanke on edennyt suunnitellusti. Tavoitteenamme on viedä projektia eteenpäin siten, että tuotantoa voitaisiin alkaa käynnistää viimeistään vuonna 2024. Kokonaisuutena ensivaiheen kapasiteetiksi on suunniteltu 50 000 tonnia vuodessa, sanoo akkutoimialan johtaja Vesa Koivisto Suomen Malmijalostuksesta.

Käynnistyttyään tehdas työllistäisi ensivaiheessa arvion mukaan suoraan noin 250 henkilötyövuotta. Aluetalousvaikutukset alkavat kuitenkin näkyä ensimmäiseksi rakentamisen aikaisina suorina sekä tuotannon ja kulutuksen kerrannaisvaikutuksina, jotka heijastuvat useille eri aloille.

#akkumateriaalitehdas #beijing easpring material technology #kiina #kotka #suomen malmijalostus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0