Energia
1 min luettu

Kivihiilen kulutus kääntyi viime vuonna takaisin nousuun

31/01/2022, 15:03
Kivihiilen kulutus kääntyi viime vuonna takaisin nousuun
Kivihiilen louhintaa. Kuva: Анатолий Стафичук, Pixabay
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Kivihiilen kulutus kasvoi viime vuonna jopa 19 prosenttia edeltävästä vuodesta. Tästä huolimatta pidemmän aikavälin suunta on Tilastokeskuksen mukaan laskeva: vuonna 2021 kivihiiltä kului 56 prosenttia vähemmän kuin tällä vuosituhannella keskimäärin.

– Korkeimmillaan kivihiilen kulutus oli vuonna 2003. Tuosta huippuvuodesta kulutus on pudonnut neljännekseen. Päästömäärässä tämä vähennys tarkoittaa lähes 14 miljoonaa hiilidioksiditonnia vuositasolla, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Aira Hast.

Kivihiilen osuus energian kokonaiskulutuksessa on vaihdellut kolmesta kymmeneen prosenttiin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2021 kivihiiltä käytettiin sähkön ja lämmön tuotannon polttoaineena 1,8 miljoonaa tonnia, mikä vastasi energiasisällöltään 48:aa petajoulea.

Vuonna 2021 nousua oli sekä päätoimisessa sähkön ja lämmön tuotannossa että teollisuudessa. Kasvu keskittyi kuitenkin erityisesti vuoden jälkimmäiselle puoliskolle. Vuoden kolmannella neljänneksellä kivihiiltä kulutettiin 50 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, ja viimeisellä vuosineljänneksellä kulutus kasvoi 54 prosenttia.

– Vuosien välistä eroa voivat selittää säästä johtuvat vaihtelut lämmitysenergian kysynnässä. Vuosi 2021 oli edellisvuotta kylmempi, mikä nosti kivihiilen kulutusta. Lisäksi taustalla on vuoden 2020 poikkeuksellisen alhainen kulutustaso. Myös kaasun korkean hinnan vaikutukset sekä sähkön kysynnän kasvu näkyivät kivihiilen kysynnässä vuoden toisella puolikkaalla, Hast kertoo.

– Kivihiilen kulutuksen vähenemiseen vaikuttaa pidemmällä aikavälillä kivihiilen energiakäytön kielto, joka astuu voimaan vuonna 2029, hän muistuttaa.

#energiantuotano #kivihiili #kulutus #lämmöntuotanto #lämpö #sähkö #tilastokeskus #uusiutumattomat energianlähteet
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0