Kiinteistöt
2 minuutteja luettu

Korjausrakentaminen yleistyy – uusi ajoitusmalli tuo realismia aikatauluihin

4/04/2023, 02:04
Suomalainen kiinteistökanta kaipaa kipeästi korjausrakentamista. Tuoreimman ROTI-raportin mukaan vuodesta 2000 vuoteen 2021 pelkästään talokannan korjausvelan määrä on noussut 24,9 miljardista eurosta 77,5 miljardiin euroon.
Suomalainen kiinteistökanta kaipaa kipeästi korjausrakentamista. Tuoreimman ROTI-raportin mukaan vuodesta 2000 vuoteen 2021 pelkästään talokannan korjausvelan määrä on noussut 24,9 miljardista eurosta 77,5 miljardiin euroon.
Jari Kostiainen Jari Kostiainen
Like 0

Korjausrakentamisen osuus kaikesta rakentamisesta kasvaa koko ajan.

Korjausrakentamisen tilaajien, ammattimaisten kiinteistönomistajien, rakennuttajien ja rakentajien avuksi on julkaistu uusi työkalu, korjausrakentamisen ajoitusmalli.

Mallin avulla voidaan arvioida eri korjaustoimenpiteiden laajuutta hyödyntäen rakennustöiden kestoa. Samankaltainen työkalu on käytössä jo uudisrakentamisen hankkeissa.

Suomalainen kiinteistökanta kaipaa kipeästi korjausrakentamista. Tuoreimman ROTI-raportin mukaan vuodesta 2000 vuoteen 2021 pelkästään talokannan korjausvelan määrä on noussut 24,9 miljardista eurosta 77,5 miljardiin euroon. Vuodesta 2020 vuoteen 2021 velan määrä kasvoi yli kolme miljardia euroa.

– Vanheneva kiinteistökantamme kaipaa suuresti korjaustoimenpiteitä. Korjausrakentamisen avuksi ei kuitenkaan ole ollut kunnon työkaluja ja monesti korjaustoimien ajatellaan olevan kuin uudisrakentamista pienellä twistillä. Korjausrakentamisen ajoitusmallin avulla korjausrakentamisen aikatauluttaminen paranee ja samalla saadaan aikaan laadukkaampaa jälkeä, kehityspäällikkö Marika Latvala kertoo.

Korjausrakentamisen ajoitusmalli on selainpohjainen työkalu, joka on tarkoitettu korjaushankkeen suunnittelun ja aikatauluttamisen tueksi. Työkalussa määritellään, millaisesta kohteesta on kyse, onko tarkoitus korjata asuinrakennusta, koulua tai vaikkapa toimistotilaa. Ajoitusmallissa on oma laskentamalli myös linjasaneerauksille. Tuloksena malli antaa arvion korjausasteesta ja töiden normaalikestosta. Se on suunniteltu erityisesti hankkeen tilaajien, kiinteistöjen omistajien, rakennuttajien ja rakentajien käyttöön.

– Kyseessä on hyvin monipuolinen työkalu, joka taipuu moneen erilaiseen korjausrakentamisen hankkeeseen. Malli ottaa huomioon esimerkiksi rakennuksen haitta-aineiden määrän, logistiikan sekä kuinka paljon hankkeessa on tarkoitus tehdä esimerkiksi lvi-töitä, märkätiloja tai julkisivuja, Latvala kertoo.

Korjausrakentamisen ajoitusmallia varten on tehty useita asiantuntijahaastatteluja ja koottu kattavasti esimerkkihankkeita ja niiden aikatauluja. Yhden laskentamallin pohjalla on kymmenien samantapaisen korjaushankkeen taustatiedot. Laaja taustamateriaali tuo luotettavuutta ja realismia hankkeen aikatauluihin ja kestoon.

Korjausrakentamisen ajoitusmallin on toteuttanut Mittaviiva Oy. Työkalun kehittämiseen on osallistuneet Senaatti-kiinteistöt, Hoas, Helsingin kaupunki, Consti, Lujatalo, NHK-Rakennus, Rakennusteollisuus RT, SOA sekä Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry.

#aikataulu #korjausrakentaminen #rakentaminen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0