Kiinteistöt Kiinteistökaupat
2 minuutteja luettu

Kouvola aikoo myydä kiinteistöjään

19/09/2022, 08:42
Kouvola aikoo myydä kiinteistöjään
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Esityksenä on, että kaupunki myy Hemsölle Eduko Oy:n kampuksen sekä pääpaloaseman, Myllykosken ja Kuusankosken paloasemat, Kouvola-talon, Sarkolan ja Mansikkamäen koulut sekä tulevan uuden keskuskeittiön. Kauppahinta on 97 miljoonaa euroa.

Mikäli Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyy kiinteistökaupan, kaupunki allekirjoittaa myytyihin kohteisiin erilliset 10–25-vuotiset vuokrasopimukset lukuun ottamatta Kuusankosken pelastusasemaa, jonka vuokra-aika on vuoden 2026 loppuun asti. Pitkät vuokrasopimukset ovat myös kaupungin etu.

Kaupunki vuokraa kaupan yhteydessä kohteiden tontit Hemsölle vähintään 50-vuotisilla maanvuokrasopimuksilla. Edukon, paloasemien ja Kouvola-talon osalta tontit sisältyvät esitettyyn kauppaan.

Kouvolan kaupunginhallitus hyväksyi 11.4.2022 sen, että Hemsön kanssa solmitaan aiesopimus, jonka tarkoitus on johtaa kiinteistökauppaan. Kaupan toteutumisesta päättää 19.9. kokoontuva kaupunginvaltuusto.

Pääosin ulkoisten vuokralaisten tiloja
Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka pitää hyvänä, että pitkään valmisteltu kiinteistökauppa etenee päätöksenteossa. Hän toteaa, että kunnan perustehtävänä on järjestää kuntalaisille laadukkaita palveluja.
– Suurin osa tiloista, joiden myyntiä esitetään, ovat ulkoisten vuokralaisten tiloja. Myynnin myötä kaupungilta loppuisivat sekä vuokranantajan vastuut että omistajan riski ko. kiinteistöistä. Jos pelastuslaitoksen kiinteistöt jäisivät kaupungin omistukseen, ne tulisi lainsäädännön mukaan yhtiöittää viimeistään 31.12.2025 mennessä, Toikka sanoo tiedotteessa.

Kaupunki jää esitetyn kaupan toteutuessa vuokralle kolmannekseen myydyistä tiloista. Kaupungin käyttötalouskustannukset eivät kaupan yhteydessä kasva.
– Julkista keskustelua on käyty tähän Hemsö-kauppaan liittyen muun muassa siitä, joutuuko kaupunki tulevaisuudessa maksamaan kohtuuttomia vuokria käyttämistään tiloista. Näin ei tule käymään. Vuokrasopimukset ovat yhdessä neuvoteltuja, eikä vuokranantaja voi niitä yksipuolisesti muuttaa. Pääomavuokrasopimukset ovat normaaliin tapaan indeksiin sidottuja, Toikka toteaa.

Myös myytävien kiinteistöjen, esimerkiksi koulujen, laatutaso säilyy vähintään yhtä hyvänä kuin kunnan omistamissakin tiloissa.

Kunnat käyttävät vuokratiloja yleisesti toiminnassaan. Kouvolassa esimerkiksi kaupungin oman toimintanaan tuottamasta päivähoidosta 19 prosenttia sijoittuu yksityisten omistamiin tiloihin.

– Kaupungin talous pysyy kestävämmällä pohjalla, kun tämä kauppa tehdään. Kiinteistöjen myynti on aivan normaalia toimintaa nykyisin myös kuntasektorilla, Kouvolan kaupungin talousjohtaja Hellevi Kunnas tiivistää.

Kunnaksen mukaan kaupunki tarvitsee konkreettisia toimia talouden parantamiseksi, jotta pystyy toteuttamaan päätetyt investoinnit.
– Tämä kauppa on yksi niistä toimenpiteistä, joilla hillitään lainakannan kasvua. Kaupan ansiosta kaupungin veronkorotuspaine pienenee.

#hemsö eduko oy #kouvola
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0