Kiinteistöt Kiinteistökaupat
3 minuutteja luettu

Kouvola myy kiinteistöjään lähemmäs 100 miljoonalla

20/09/2022, 14:23
Kouvola myy kiinteistöjään  lähemmäs 100 miljoonalla
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Päätöksen Kouvolan kaupunginvaltuusto teki maanantain kokouksessa. Ostaja on ruotsalaislähtöinen kiinteistöyhtiö – Hemsö Eduko Oy.

Kirjoitimme suunitelmista eilen. Myynti koskee kampusta sekä pääpaloasemaa, Myllykosken ja Kuusankosken paloasemia, Kouvola-taloa, Sarkolan ja Mansikkamäen kouluja sekä tulevaa uutta keskuskeittiöä. Kauppahinta on 97 miljoonaa euroa.

Suurimmassa osassa kiinteistöjä on ulkoinen vuokralainen. Kaupunki jää vuokralle kolmannekseen myydyistä tiloista. Kaupungin käyttötalouskustannukset eivät kaupan yhteydessä kasva eikä kokonaisvuokrataso nouse.

Kiinteistökaupat eivät vaikuta henkilöstön työskentelyyn toimipisteissä, käyttäjät jatkavat samaan tapaan kuin ennenkin. Mahdolliset muutokset toiminnassa käsitellään henkilöstön kanssa hyvissä ajoin kohdekohtaisesti.

Pitkät vuokrasopimukset
Kaupunki allekirjoittaa myytyihin kohteisiin erilliset 10–25-vuotiset vuokrasopimukset lukuun ottamatta Kuusankosken pelastusasemaa, jonka vuokra-aika on vuoden 2026 loppuun asti. Pitkät vuokrasopimukset ovat myös kaupungin etu. Kauppa tasapainottaa toteutuessaan kaupungin taloutta ja vapauttaa resursseja olennaiseen – laadukkaiden palvelujen järjestämiseen kuntalaisille.

– Kaupunki jatkaa ensi vuonna toimintaansa Sarkolan ja Mansikkamäen kouluissa, Kouvola-talolla sekä tulevalla keskuskeittiöllä, ja vuokraa nämä myymänsä tilat omaan käyttöönsä. Edukon ja paloasemien osalta määräaikaiset vuokrasopimukset ovat jo voimassa, Kouvolan kaupungin toimitilajohtaja Katja Ahola kertoo.

Kaupunki vuokraa kaupan yhteydessä kohteiden tontit Hemsölle vähintään 50-vuotisilla maanvuokrasopimuksilla. Edukon, paloasemien ja Kouvola-talon osalta tontit sisältyvät esitettyyn kauppaan.

Kaupunki jää vuokralle kolmannekseen myydyistä tiloista. Kaupungin käyttötalouskustannukset eivät kaupan yhteydessä kasva eikä kokonaisvuokrataso nouse.

– Julkista keskustelua on käyty tähän Hemsö-kauppaan liittyen muun muassa siitä, joutuuko kaupunki tulevaisuudessa maksamaan kohtuuttomia vuokria käyttämistään tiloista. Näin ei tule käymään. Vuokrasopimukset ovat yhdessä neuvoteltuja, eikä vuokranantaja voi niitä yksipuolisesti muuttaa. Pääomavuokrasopimukset ovat normaaliin tapaan indeksiin sidottuja, Toikka toteaa.

Talous kestävämällä pohjalla

Myös myytävien kiinteistöjen, esimerkiksi koulujen, laatutaso säilyy vähintään yhtä hyvänä kuin kunnan omistamissakin tiloissa. Kunnat käyttävät vuokratiloja yleisesti toiminnassaan. Kouvolassa esimerkiksi kaupungin oman toimintanaan tuottamasta päivähoidosta 19 prosenttia sijoittuu yksityisten omistamiin tiloihin.

– Kaupungin talous pysyy kestävämmällä pohjalla, kun tämä kauppa tehdään. Kiinteistöjen myynti on aivan normaalia toimintaa nykyisin myös kuntasektorilla, Kouvolan kaupungin talousjohtaja Hellevi Kunnas tiivistää.

Kunnaksen mukaan kaupunki tarvitsee konkreettisia toimia talouden parantamiseksi, jotta pystyy toteuttamaan päätetyt investoinnit.

– Tämä kauppa on yksi niistä toimenpiteistä, joilla hillitään lainakannan kasvua. Kaupan ansiosta kaupungin veronkorotuspaine pienenee.

.

#hemsö eduko oy #kouvolan kaupunki
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0