Infrastruktuuri Rautatiet
2 minuutteja luettu

Kreate ja YIT rakentamaan Suomen pisintä siltaa

23/09/2021, 13:17
Kreate ja YIT rakentamaan Suomen pisintä siltaa
Havainnekuva Kruunuvuorensillasta. Kuva: Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Kreaten ja YIT:n työyhteenliittymä Kruunusillat on saanut urakan, johon sisältyy Suomen pisimmän, 1,2 kilometriä pitkän Kruunuvuorensillan rakentaminen. Valmistuessaan silta yhdistää Kruunuvuorenrannan ja Korkeasaaren. Lisäksi urakkaan kuuluu Korkeasaaren ja Nihdin yhdistävän Finkensillan rakentaminen sekä Korkeasaaren esirakentamistöitä.

Hankkeen arvo on noin 126 miljoonaa euroa, josta Kreaten osuus, noin 63 miljoonaa euroa kirjataan kolmannen vuosineljänneksen tilauskantaan.

Työyhteenliittymä Kruunusillat aloittaa työt kohteessa lokakuun puolivälissä työmaan perustamisella. Ensimmäisiä varsinaisia työvaiheita ovat vesirakentamisen aloittaminen sekä työsiltojen rakentaminen kumpaakin siltatoteutusta varten. Siltojen ympäristöselvitykset ohjaavat toteutusta ja vaikuttavat muun muassa töiden aikatauluttamiseen.

– Toteutamme esimerkiksi ruoppauksen talvella ja puomien avulla, jotta veden sameus ei leviä alueen ulkopuolelle eikä häiritse vaelluskalojen kutuaikaa eikä lintujen pesimistä. Ylipäätään pyrimme tekemään kaikki työt mahdollisimman vähällä häiriöllä, mutta esimerkiksi paalutus kantaa merellä kauemmaksikin eikä äänen etenemiseltä voi välttyä, kertoo Jari Humalajoki TYL Kruunusiltojen urakan projektipäällikkö.

Kruunuvuorensilta rakennetaan pelkästään joukkoliikenteen, jalankulun ja pyöräilyn käyttöön, mikä on hyvin harvinaista jopa maailmanlaajuisesti. Silta tulee olemaan paitsi Suomen pisin, myös pitkäjänteisin ja korkein silta.

– Sen keskipyloni kohoaa 135 metrin korkeuteen ja alituskorkeus on 20 metriä, kertoo Sillanrakentaminen ja -korjausyksikön johtaja Sami Rantala Kreatesta.

Havainnekuva Finkensillasta. Kuva: Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects
Havainnekuva Finkensillasta. Kuva: Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects
#finkensilta #helsinki #kreate #kruunusillat #kruunuvuoren silta #silta #yit
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0