Rakentaminen Konttorit
1 min luettu

Lappeenrantaan rakennetaan tekstiilikuituja valmistava pilottilaitos

2/02/2022, 08:57
Lappeenrantaan rakennetaan tekstiilikuituja valmistava pilottilaitos
Lappeenrannassa ryhdytään vielä tänä vuonna rakentaman biolaitosta tekstiilikuitujen valmistukseen. Kuva: Olga Filippova, Pixabay
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Bio- ja kiertotalouden teknologiota ja materiaaleja kehittävä Nordic Bioproducts Group on rakennuttamassa Lappeenrantaan biolaitoksen, jossa sellusta valmistetaan muun muassa viskoosin korvaavaa tekstiilikuitua ilman myrkyllistä rikkihiiltä tai muita haitallisia kemikaaleja. Tarkoitus on, että samassa laitoksessa valmistetaan myös mikrokiteistä selluloosaa, jota voidaan hyödyntää monipuolisesti esimerkiksi kosmetiikka-, elintarvike-, lääke- ja rehuteollisuudessa.

Lappeenrannan kaupunki kertoo tiedotteessaan, että tuleva pilottilaitos on kiertotalouden kannalta merkittävä, koska tuotantoprosessissa pystytään käyttämään useita erilaisia raaka-ainevirtoja.

– Tarkoitus on, että voimme käyttää tuotannossa esimerkiksi tekstiilijätteitä, maataloudesta jäävää jäteolkea ja nopeasti kasvavia kuitulähteitä, kuten pajua, listaa Fiber-X:n toimitusjohtaja Mikko Ruuska.

Fiber-X Finland vastaa uuden laitoksen suunnittelusta ja toteuttamisesta ja hankkeessa on mukana myös maailman kolmanneksi suurin sellunvalmistaja, chileläinen CMPC Ventures. Pilottilaitoksen rakentaminen käynnistyy tämän vuoden aikana ja laitoksen käyntiinajo aloitetaan loppuvuodesta. Varsinainen toiminta pääsisi näin ollen alkamaan vuoden 2023 alkupuoliskolla. Laitos on tarkoitus rakentaa viimeisimpien standardien mukaan ja tehdä sen prosesseista ympäristöystävällisiä, kertoo Ruuska.

– Laitos kuluttaa murto-osan kemikaalia, vettä ja sähköä perinteiseen tuotantoprosessiin verrattuna. Laitos rakennetaan niin, että tuotantoprosessi itsessään on hyvin kestävä ja vähäpäästöinen.

#biolaitos #espoo #fiber-x finland #lappeenranta #nordic bioproducts group #pilottilaitos #tekstiilijäte #tekstiilikuitu
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0