Energia
2 minuutteja luettu

Lisää ydinvoimaa Loviisaan?

29/03/2023, 04:08
Lisää ydinvoimaa Loviisaan?
Heikki Vestman. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Jari Kostiainen Jari Kostiainen
Like 0

Kokoomuksen Vestman: Uusi ydinvoimala Loviisaan – ”Siellähän on paikka valmiina”.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman peräänkuuluttaa uudelta hallitukselta positiivista suhtautumista ydinvoiman lisärakentamiseen. Vestmanin mukaan Fortumin voimala-alueelle Loviisaan sopisi hyvin uusi ydinreaktori.

Kokoomuksen sähköpolitiikan linjauksista vastannut kansanedustaja, energiajuristi Heikki Vestman vaatii uutta ydinvoimaa Suomeen. Hän nostaa esille Fortumin Loviisan ydinvoimala-alueen otollisena rakennuspaikkana uudelle ydinreaktorille.

”Ydinsähkö on edullista, varmaa ja puhdasta. Se takaa kohtuuhintaisen sähkön myös silloin, kun ei tuule. Kokoomus haluaa, että säästä riippumattoman sähköntuotannon eli uuden ydinvoiman saaminen Suomeen pitää olla yksi tulevan hallituksen tärkeimmistä tavoitteista”, Vestman sanoo.

Fortumin Loviisan ydinvoimala-alueella on tilaa uudelle ydinvoimalalle. Fortum on myös kertonut tutkivansa uuden ydinvoiman rakentamista Suomeen, myös uuden suuren reaktorin.

”Loviisan Hästholmenissa on tilaa uudelle reaktorille. Fortumhan haki jo 12 vuotta sitten tälle paikalle ydinvoimalupaa, eikä saanut sitä keskustan ja vihreiden vastustuksen vuoksi. Jos Fortum haluaa investoida Loviisaan, historian virhe pitää korjata ja myönteinen lupa taata”, Vestman vaatii.

Kokoomus on Vestmanin johdolla laaditussa ohjelmassa esittänyt konkreettiset keinot uuden ydinvoiman rakentamiseksi Suomeen.

”Ensimmäinen asia on poistaa ydinvoimalta poliittinen riski eli paaluttaa hallitusohjelmaan, että jokainen turvallisuusvaatimukset täyttävä länsimainen ydinvoimahanke saa luvan. Lisäksi on huolehdittava kannusteista investoida ydinvoimaa. Tarvittaessa tulee ottaa käyttöön lainatakauksia, kuten Ruotsissa, tai uuden ydinsähkön takuuhinta, kuten Iso-Britanniassa”, Vestman kertoo.

Vestmanin mukaan uusi ydinvoima voi olla suuri reaktori tai useita pieniä. Vestman laati eduskunnassa jo vuonna 2019 toimenpidealoitteen esteiden poistamiseksi pienydinvoiman tieltä ja ydinenergiasääntelyn uudistamiseksi.

”Neljä vuotta sitten eduskunnassa pienreaktoreille hymähdeltiin. Tänään pienydinvoima on useiden yhtiöiden suunnitelmissa. Kokoomus haluaa, että ydinenergiasääntelyn päivitys saadaan ripeästi ja turvallisuudesta tinkimättä maaliin, jotta erilaiset ratkaisut ovat yhtiöille mahdollisia”, Vestman vaatii.

Vestman myös muistuttaa, että ydinvoimainvestoinnit luovat ympärilleen lisää työtä, toimeentuloa sekä teollisuuden investointeja.

”Ydinvoimainvestointi Loviisaan toisi valtavasti uusia mahdollisuuksia Uudellemaalle. Uusi ydinvoima on lisäksi koko puhtaan teollisuuden investointien kannalta kilpailutekijä. On myös sähköjärjestelmän kannalta tärkeää, että energiainvestointeja syntyy eri puolille Suomea”, energiajuristi Vestman kertoo.

#eduskunta #energia #lovissa #ydinvoima
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0