Koulu
2 minuutteja luettu

Lujatalon rakentama hirsilukio ja kulttuuritalo Monio voitti rakennustyömaa -kilpailun

10/10/2022, 12:15
Lujatalon rakentama hirsilukio ja kulttuuritalo Monio voitti rakennustyömaa -kilpailun
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Lujatalon ensimmäinen mittava puurakentamisen hanke, kokonaisurakkana toteutettava, Tuusulan lukio ja kulttuuritalo Monio on valittu Rakennuslehden vuosittaisen Vuoden rakennustyömaa -kilpailun voittajaksi.

Monio on Tuusulan kunnan rakennuttama monitoimitilahanke, jossa samaan rakennukseen yhdistetään mm. lukio, kansalaisopisto, taiteen perusopetus sekä Tuusulan opisto. Hankkeessa yhdistyvät Lujatalon strategian mukainen tavoite luoda ekologisesti kestäviä rakennuksia sekä toiminnan hiilineutraaliuden lisääminen. Hirsirakenteinen Monio on Lujatalolle merkittävä puu- ja hirsirakentamisen avaus.

Työmaakilpailun yhdeksänhenkinen valintaraati vaikuttui hirsirunkoisen Monion teknisen vaativuuden ja arkkitehtonisen tyylikkyyden lisäksi työmaan osallistavasta johtamisesta ja rohkeudesta ottaa käyttöön uusia toimintatapoja ja seurantamenetelmiä.

Monia muuttujia

Asiantuntijaraati kiinnitti työmaalla huomiota muun muassa työmaan johtamiseen, työturvallisuuteen, hankkeen tekniseen ja muuhun vaativuuteen sekä riskien hallintaan, suunnittelun ohjaukseen, tietomallin ja muiden digitaalisten ohjaustyökalujen hyödyntämiseen, aikataulun ja kustannusten hallintaan, laadunvarmistukseen, kehitykseen ja innovaatioihin työmaalla, ympäristökysymysten huomioon ottamiseen sekä yhteistoiminnan sujuvuuteen tilaajan ja eri osapuolten kanssa.

– Työmaalla olemme ylpeitä ja otettuja kilpailun voitosta. Hankkeen aikana on kohdattu ja ratkottu useita haasteita johtuen kustannusten noususta ja hyvin haastavasta rakennuskohteesta. Tuntuu erityisen hienolta, että asiantunteva raati näki, että projektinhallintamme ja tapamme tehdä työtä on ollut maan kärkitasoa, sanoo Monion vastaava työnjohtaja Mika Sairanen.

Työturvallisuus tärkeä

– Monio on runkorakenteeltaan erittäin haastava hybridirunkoinen rakennus. Tähän haasteeseen on työmaaorganisaatiomme erittäin hienosti vastannut ja se näkyy nyt Vuoden rakennustyömaa -palkintona. Harva meistä käsittääkään, miten erikoislaatuinen projekti on kyseessä Suomen ja maailman laajuisesti. Vierailijoita Suomesta ja maailmalta käy työmaalla joka viikko, kertoo Lujatalon toimialajohtaja Lauri Porokka.

– Tärkeä onnistumisen edellytys on ollut saumaton yhteistyö kaikkien rakentajaosapuolien kanssa, kertoo Mika Sairanen.

Työturvallisuus on Lujatalon työmailla ensiarvoisen tärkeää ja Monionkin työmaalla työturvallisuuden tärkeyttä korostettiin usein eri toimin. Lujatalon kehittämää Lujariihi-menetelmää hyödynnettiin urakoitsijoille järjestettävän työturvariihen muodossa, minkä lisäksi runkourakoitsijoille innovoitiin suoraan urakkasopimukseen kirjatut työturvabonukset ja heille järjestettiin taakankiinnittäjän koulutusta.

Tässä lisää lukemista palkitusta Moniotalosta. Teksti julkaistiin Industry Radar-lehdessä nro 3-2022

#lujatalot oy #lukio ja kulttuuritalo monio #tuusula
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0