Teollisuus Kaivos
1 min luettu

Luonnonsuojeluliitto eroaa Kestävän kaivostoiminnan verkostosta

23/11/2021, 10:59
Luonnonsuojeluliitto eroaa Kestävän kaivostoiminnan verkostosta
Suomen luonnonsuojeluliitto ei pidä loppusuoralla olevaa kaivoslakia tarpeeksi tehokkaana ympäristönsuojelun näkökulmasta. Kuva: Pixabay
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Suomen luonnonsuojeluliiton Orivedellä kokoontunut valtuusto ilmoittaa, että liitto eroaa Kestävän kaivostoiminnan verkostosta ja samalla se vaatii ympäristöasioiden parantamista kaivoslain uudistuksen loppusuoralla.

“Liittovaltuusto kokoontui Orivedellä 20.–21.11.2021, missä Dragon Miningin kultakaivos on pilannut jo kaksi lähijärveä. Korkein hallinto-oikeus on evännyt siltä ympäristöluvan, ja se on rikostutkinnassa laittoman kaatopaikan vuoksi. Siitä huolimatta Tukes myönsi Dragon Miningille malminetsintäluvan kaivoksen ympäriltä. Tämä kuvaa hyvin nykyisen kaivoksia koskevan lainsäädännön puutteellisuutta, johon on haluttu muutosta”, Suomen luonnonsuojeluliitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Liitto ilmaisee, että sen mielestä kaivoslakiin nyt kaavaillut muutokset eivät ole riittäviä. Luonnonsuojeluliiton mielestä kaivoslain loppusuoralla malminetsintä on kiellettävä luonnonsuojelualueilla ja lisäksi kaivoshankkeiden hyötyjen ja haittojen vertailu tulisi heidän mukaansa lisätä lakiin.

“Luonnonsuojeluliitto pitää tärkeänä, että kaivoksen toimintaa ja ympäristöasioita käsittelevät luvat käsiteltäisiin yhtä aikaa. Siitä hyötyisi niin toiminnanharjoittaja, joka saisi luvat ”yhdeltä luukulta” kuin ympäristökin, sillä lupien ja lakien väliin ei jäisi ympäristölle tärkeitä asioita. Liiton mielestä ympäristö- ja kaivoslupien käsittely kannattaa myös yhdistää samaan virastoon. Samoin valvontaa on parannettava, ja tarvittaessa toiminta on keskeytettävä”, liitto edelleen kirjoittaa.

Suomen luonnonsuojeluliitto perustelee vaatimuksiaan Suomen ympäristökeskuksen tekemällä vaikutusarvioilla, jonka perusteella uusi laki ei liiton mukaan paranna ympäristösuojelun tasoa niin kuin oli tarkoitus.

#kaivoslaki #suomen luonnonsuojeluliitto
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0