Teollisuus
1 min luettu

Maailman ensimmäiset erät fossiilivapaata terästä valmiina

20/08/2021, 11:25
Maailman ensimmäiset erät fossiilivapaata terästä valmiina
Fossiilivapaasti tuotettua terästä. Kuva: SSAB
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

SSAB on onnistunut ensimmäisenä maailmassa tuottamaan erän täysin fossiilivapaasti valmistettua terästä käyttämällä rautasientä. Kyseessä on SSAB:n, LKAB:n ja Vattenfallin yhdessä kehittämä teknologia fossiilivapaan raudan ja teräksen tuotantoon. Yritykset esittelivät kesäkuussa maailman ensimmäiset vetypelkistetyt rautasienet, jotka tuotettiin HYBRITi-tekniikan avulla Luulajan pilottilaitoksessa, ja nyt ensimmäiset asiakkaille tuotetut fossiilivapaat teräserät on saatu valmiiksi ja toimitettu asiakkaille.

– Maailman ensimmäinen fossiilivapaa teräs ei ole läpimurto vain SSAB:lle, vaan se on osoitus siitä, että terästeollisuuden ilmastojalanjälki on mahdollista muuttaa ja vähentää sitä merkittävästi maailmanlaajuisesti. Toivomme, että tämä innostaa myös muita nopeuttamaan vihreän siirtymän vauhtia, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

Perinteisesti teräksen pelkistämiseen on käytetty kivihiiltä tai koksia, mutta uusi teknologia hyödyntää pelkistyksessä 100-prosenttisesti fossiilivapaata vetyä.

Terästeollisuus on yksi maailman suurista hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista. SSAB:n mukaan se voi uuden teknologian avulla vähentää Suomen hiilidioksidipäästöjä noin seitsemän ja Ruotsin noin kymmenen prosenttia. Yhtiön tavoitteena on toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisia määriä ja ottaa käyttöön tekniikka teollisessa mittakaavassa vuonna 2026.

#hiilidioksidipäästöt #lkab #rautasieni #ssab #teräs #vattenfall
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0