Schneider Electric ja SSAB ovat saaneet maailman ensimmäiset kansainväliset hiilikädenjälkipalkinnot. International Carbon Handprint Award on suomalaisten yritysten perustama ilmasto-businessverkos. Voittajat julkistettiin New Yorkissa Climate Week NYC konferenssissa 21.9.
Hiilikädenjälki on tärkeä ilmastovaikutuksen mittari. Se osoittaa kuinka uusi tuote tai palvelu pienentää kuluttajan tai asiakkaan hiilijalanjälkeä vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjä tai lisäämällä hiilinieluja. Vuonna 2022 perustettu International Carbon Handprint Award myönnetään kahdessa sarjassa: Ilmastopositiivisin hiilikädenjälkituote (The Most Climate Positive Carbon Handprint Product) ja Potentiaalisin hiilikädenjälki-innovaatio (The High Potential Carbon Handprint Innovation). Kilpailu on avoin kaikille maailman yrityksille, joiden valmistamat tai myymät tuotteet tai palvelut auttavat kuluttajia ja asiakkaita pienentämään hiilijalanjälkeään.
Ilmastopositiivisin hiilikädenjälkituote
Schneider Electric palkittiin Ilmastopositiivisin hiilikädenjälkituote sarjassa Altivar-taajuusmuuttajistaan (VSD). Altivar-taajuusmuuttajat ovat älykkäitä, dataa kerääviä ja jakavia linkittyneitä laitteita, jotka nostavat toimintatehokkuutta, vähentävät kustannuksia ja parantavat tuottavuutta.
Potentiaalisin hiilikädenjälki-innovaatio sarjassa palkinnon sai SSAB:n hiilidioksidipäästöjä vähentävä fossiilivapaa teräksenvalmistustekniikka Hybrit.
”Sähköntuotanto aiheuttaa tavallisesti noin puolet teollisuuslaitoksen hiilijalanjäljestä, ja moottorit kuluttavat siitä 60-95 prosenttia. Optimoimalla moottorien toiminnan Altivar-taajuusmuuttajilla asiakkaamme pystyivät vähentämään päästöjä 26 miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin (MtCO2e) verran vuosina 2018-2021. Nämä jo asennetut Altivar-taajuusmuuttajat auttavat 12 vuoden käyttöikänsä aikana vähentämään vielä 117 MtCO2e lisää päästöjä. Kokonaistavoitteemme on välttää 800 MtCO2e päästöt vuosien 2018–2025 aikana”, kertoo Schneider Electricin strategia- ja vastuullisuusjohtaja Gwenaelle Avice-Huet.
Vähentyneiden päästöjen määrää voi verrata esimerkiksi Lontoon kaupunkiin. Vuonna 2019, joka oli viimeinen vuosi ennen koronan vaikutuksia, Lontoon kasvihuonekaasupäästöt olivat 31,4 MtCO2e.
Korvaa koksikivihiillen
”On kunnia saada tämä palkinto, joka korostaa mullistavien teknologioiden tarvetta. Terästeollisuuden osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin seitsemän prosenttia. Aloitimme yhteistyössä LKAB:n ja Vattenfallin kanssa Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology (HYBRIT) teknologian kehittämisen vuonna 2016. Teknologiamme korvaa koksikivihiillen käytön fossiilittomalla sähköllä ja vedyllä. Olemme jo toimittaneet maailman ensimmäisen erän fossiilitonta terästä Volvo Groupille. Tämän teknologian mahdollisuudet ovat valtavat ja haluamme toimillamme innostaa muitakin arvoketjuja ilmastonmuutoksen hillintään”, toteaa SSAB:n teknologiajohtaja Martin Pei.
Kunnianmaininnat
International Carbon Handprint Award palkinnon tuomaristo myönsi myös kunniamaininnat kolmen eri yrityksen tuotteille. Kunniamaininnan saivat Neste MY uusiutuva diesel Ilmastopositiivisin hiilikädenjälkituote -sarjassa sekä Schneider Electricin kaasueristeinen RM AirSeT kojeisto ja Polar Night Energyn lämpöenergiavarasto Potentiaalisin hiilikädenjälki-innovaatio sarjassa.
”Toivomme, että nämä palkinnot rohkaisevat yrityksiä kehittämään ilmastoratkaisuja ja pyrkimään kunnianhimoisempiin ilmastotavoitteisiin kuin vain nettopäästöjen nollatasoon”, toteaa Climate Leadership Coalitionin neuvottelukunnan ja tuomariston toinen puheenjohtaja Jouni Keronen.
CLC ry:n (CLC Climate Leadership Coalition) tarkoituksena on vaikuttaa Suomen elinkeinoelämän ja tutkimusorganisaatioiden yleiseen kilpailukykyyn ja valmiuteen vastata ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen riittävyyden tuomiin uhkiin sekä kykyyn hyödyntää näiden synnyttämiä liiketoimintamahdollisuuksia.
Yhdistys edistää alansa parhaiden kansainvälisten käytäntöjen tunnetuksi tekemistä ja siirtämistä Suomeen.
Yhdistyksen perusajatus on, että kannattava ja kestävä liiketoiminta on tehokkain keino vastata globaaleihin ympäristöhaasteisiin.
Lindhagensgatan 51, 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
toimitus@iradar.fi
Copyright 2025 | Industry Radar