Energia
3 minuutteja luettu

Maalämpöyhtiö Voltan Lähienergiaan merkittävä 2,5 miljoonan euron kasvurahoitus

29/06/2022, 13:34
Maalämpöyhtiö Voltan Lähienergiaan merkittävä 2,5 miljoonan euron kasvurahoitus
Tea Kemppainen Tea Kemppainen
Like 0

Lähivuosina kymmeniä miljoonia uudisrakentamisen maalämmityksen ja -viilennyksen järjestelmiin investoiva Voltan Lähienergia on varmistanut 2,5 miljoonan sijoituksen toisella rahoituskierroksellaan. Varat käytetään myyntiorganisaation vahvistamiseen sekä itse lämmitys- ja viilennysjärjestelmien rakentamiseen. Rahoituskierrokseen osallistuivat jo aiemmin yhtiön osakkaana olleet Holdix Oy Ab, Turret Oy Ab sekä Timo Soininen. Sijoittajaksi Voltaniin lähti myös Alexander ja Albert Ehrnroothin Virala Oy Ab:n tytäryhtiö Nidoco AB.
Puolet pääkaupunkiseudun hiilidioksidipäästöistä tulee kaukolämmöstä. Maalämpö voi olla täysin päästötöntä.

Edullinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto

Voltan Lähienergia haastaa kaukolämmön kehittämällään maalämpöön perustuvalla uudenlaisella lämmitys- ja viilennyspalvelullaan. ”Puolet pääkaupunkiseudun hiilidioksidipäästöistä tulee kaukolämmöstä, jonka hinta on myös noussut hurjasti. Haluamme tarjota vaihtoehdon kaukolämmölle”, Voltanin toimitusjohtaja Miikka Lemmetty kertoo tiedotteessa.

Maalämpö- ja lämpöpumpputeknologioilla tuotettu lämpö voi vähentää lämmityksen hiilidioksidipäästöjä yli 80 prosentilla. Kalliin kertainvestoinnin sijaan Voltan tarjoaa uusien kerrostalojen rakennuttajille ja asuntojen ostajille edullisen ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon nousevien kustannusten kaukolämmölle tekemällä itse investoinnin lähienergiajärjestelmiin. Voltan vastaa maalämmön teknisestä toteutuksesta ja jää taloyhtiölle pitkäaikaiseksi lämmöntuottajaksi. Aiemmin lämpöinvestointi on jäänyt rakennuttajan vastuulle.

Mahdollistaa viilennyksen

Lämmityksen lisäksi järjestelmä mahdollistaa asuntojen viilennyksen. Yksittäinen taloyhtiö hyötyy myös Voltanin keskitetystä operoinnista ja huollosta, jotka mahdollistavat erillistä toimijaa edullisemman ja tehokkaamman lämmöntuotannon.
Yhtiö toteuttaa viilennyksen hyödyntämällä maaperän kesäisin ulkoilmaa viileämpää lämpötilaa – siirtämällä lämpöenergiaa sisätiloista maaperään. Viilennys varastoi lämpöä maahan talvikautta varten. Tämä edistää entisestään palvelun ympäristöystävällisyyttä. Maaviilennys ei myöskään vaadi erillisiä ulkoyksiköitä asuntoihin, minkä ansiosta melu-, lämpö- ja kondenssivesihaitat poistuvat.

Lähitulevaisuudessa Voltanin toiminta laajenee muihin maihin.

Kasvua ensin Suomessa rakennusliikkeiden avulla

Suomessa rakennetaan uusia kerrostaloja noin 800–900 vuodessa, ja vanhaa rakennuskantaa on päälle 60.000. Myynnissä Voltan keskittyy rakennusliikkeiden yhteistyön kautta nopeasti skaalautuviin uudisrakennushankkeisiin.

”Toki tarjoamme ympäristöystävällistä ja ennustettavan edullista lämmitys- ja viilennysratkaisuamme myös vanhoihin kerrostaloihin”, Voltanin toimitusjohtaja Miikka Lemmetty kertoo.

”Olemme solmineet yhteistyösopimuksia usean merkittävän rakennusliikkeen kanssa. Tulemme tästä tarkempien tietojen kanssa julkisuuteen myöhemmin.”

Voltan Lähienergia tavoittelee aluksi noin 30–50 kohteen vuotuista rakentamista Suomessa.

”Tämä tarkoittaisi vuotuista noin 1200 tonnin CO2 päästöjen vähentämistä”, Lemmetty muistuttaa.

Ruotsissa tuttu ilmiö

Lähitulevaisuudessa Voltanin tarkoituksena on laajentua muihin Pohjoismaihin ja mahdollisesti myös Keski-Eurooppaan. Ruotsissa suurkiinteistöissä maalämpö on jo tuttu ilmiö.

”Kiristynyt kansainvälinen tilanne on tehnyt omavaraisesta maalämmöstä entistäkin kilpailukykyisemmän lämmitys- ja viilennysvaihtoehdon”. ”Mikäli maalampöjärjestelmän pyörittämiseen käytetty vähäinen energia on tuotettu uusiutuvasti, maalämpö on täysin päästötöntä. Maalämpö on suojassa energiahintojen voimakkailta heilahduksilta ja se on tuotantovarma.”

#holdix oy ab #timo soininen. nidoco ab #turret oy ab #voltan lähienergia
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0