Rakennuksia on helppo laajentaa, pienentää tai muuttaa joustavien ratkaisujen ansiosta.
Viime vuosina on huomattu, että kunnilla on kasvava tarve modulaarisille oppimisrakennuksille, joita käytetään niin väistötiloina kuin pysyvinäkin ratkaisuina.
Modulaarisia oppimisrakennuksia rakennetaan innovatiivisilla ratkaisuilla joustavuuden, talo-, tieto- ja viestintätekniikan, valaistuksen, ilmanvaihdon ja kestävyyden alueilla.
Modulaaristen rakennusten kohdalla puhutaan usein muuntojoustavuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että samaa tuotetta voidaan käyttää moneen eri tarkoituksiin. Rakennukset pystyvät vastaamaan erilaisiin tarpeisiin ympäristö- ja kustannustehokkaasti.
”Olemme suunnitelleet samoilla pohjilla rakennuksia päiväkodeille ja kouluille. Muuntojoustavuus näissä on näkynyt esimerkiksi niin, että päiväkodeissa ikkunat asetetaan matalammalle, sillä lapset ovat nuorempia ja näin ollen myös lyhyempiä kuin jo kouluikäiset lapset”, selventää Adapteo Finland Oy:n suunnittelupäällikkö Aleksi Hillman.
Ympäristötehokkuudella tarkoitetaan sitä, että rakennusten materiaalit kierrätetään käytön jälkeen toiseen käyttötarkoitukseen. Modulaariset rakennukset on ennakkoon suunniteltu niin, että niiden purkuaika on optimaalinen ja tehokas, ja siksi myös energiatehokkaampi.
Muuntojoustavia oppimisrakennuksia voidaan kuvailla myös älykouluiksi. Rakennuksia on helppo laajentaa, pienentää tai muuttaa joustavien ratkaisujen ansiosta, kun esimerkiksi oppilaskoko kasvaa.
”Älykouluissa on otettu huomioon opetustilojen tarpeet mukautuvien taloteknisten ratkaisujen avulla. Luokkahuoneita voidaan muokata sen mukaan, mikä tarve on milloinkin”, kertoo Hillman.
Rakennusten muuntojoustavuus helpottaa opetussuunnitelmien ja pedagogiikan seuraamista. Hillmanin mukaan mukautuvuus ja muuntojoustavuus on olennainen edellytys, mikäli halutaan nostaa koulutuksen tasoa. Muuntojoustavuus tulisi huomioida koulujen lisäksi jo päiväkodeissa. Muuntojoustavat rakennukset usein yhdistävät esiopetuksen tilat ja koulutilat.
”Jos Suomi haluaa kivuta koulutuksen aallonharjalle, fasiliteettien tulee tukea muutosta. Lähitulevaisuudessa on varmasti tiedossa muutoksia, joita emme osaa vielä edes ajatella. Mukautuvuus on olennainen edellytys, jos halutaan nostaa koulutuksen tasoa ja olla edelläkävijöitä.”
”Jo nuorilla lapsilla on tiedossa yliherkkyyksiä, jotka tulisi ottaa huomioon koulutiloissa, jotka voidaan mukauttaa tarpeiden mukaisesti. Myös opetuskieli vaikuttaa tilatarpeisiin. Käyttäjiä tulee kuunnella ja tilat suunnitella nimenomaan heille.”
Lindhagensgatan 51, 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
toimitus@iradar.fi
Copyright 2025 | Industry Radar