Rakentaminen Yritykset
2 minuutteja luettu

Myös Skanska tiukentaa lähetettyjen työntekijöiden lupavaatimuksia

17/01/2022, 15:11
Myös Skanska tiukentaa lähetettyjen työntekijöiden lupavaatimuksia
Kuvituskuva. Lähde: annawaldl, Pixabay
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Skanska kertoo vaativansa jatkossa EU:n ja ETA-alueen sekä Sveitsin ulkopuolelta lähetetyiltä työntekijöiltä Suomen myöntämän oleskelu- ja työluvan reilujen työolojen turvaamiseksi.

– Tarvitsemme useita keinoja oikeudenmukaisten työolojen varmistamiseen. Vastuullisen hankinnan periaatteet ja siihen liittyvät työkalut ovat meillä jo laajasti käytössä, ja nyt tehty linjaus tukee kokonaisuutta hyvin, sanoo hankintajohtaja Sinikka Lieho Skanskasta.

Ilman Suomen myöntämää oleskelu- ja työlupaa EU:n/ETA-alueen ja Sveitsin ulkopuolelta tulevien lähetettyjen työntekijöiden työskentely Skanskan työmailla on mahdollista vain ennakkoon hyväksytyllä poikkeusluvalla 1. maaliskuuta 2022 alkaen tehtävissä uusissa urakkasopimuksissa.

– EU:n ulkopuoliset lähetetyt työntekijät ovat hyvin riippuvaisia työnantajastaan, ja heillä on kohonnut riski joutua työperäisen hyväksikäytön uhriksi. Linjauksella halutaan varmistaa reilut työehdot myös heikoimmassa asemassa oleville työntekijöille, Skanskan työsuhdepäällikkö Anu Aspiala kertoo.

Lähetetyllä työntekijällä tarkoitetaan työntekijää, joka työskentelee tavallisesti muussa valtiossa kuin Suomessa ja jonka työnantaja lähettää rajoitetuksi ajaksi tilapäiseen työhön Suomeen. Jatkossa EU:n/ETA-alueen ja Sveitsin ulkopuolisista maista tulevat työntekijät voivat työskennellä Skanskan työmailla vain Suomen myöntämällä oleskeluluvalla ja siihen liittyvällä työnteko-oikeudella tai Skanskan erikseen myöntämällä poikkeusluvalla. Aiempi, lainsäädäntöä noudattanut toimintatapa salli EU:n/ETA-alueen ja Sveitsin ulkopuolelta lähetettyjen työntekijöiden työskennellä Suomessa lyhytaikaisesti EU/ETA-maan tai Sveitsin lähtömaan työluvalla.

– On hyvä, että rakennusalalla reagoidaan myös yhteisesti alan vastuullisuuskysymyksiin ja etsitään konkreettisia keinoja kitkeä työvoiman hyväksikäyttöä, Lieho toteaa.

Aiemmin muun muassa YIT, SRV ja Consti ovat kertoneet vastaavista tiukennuksista työmaillaan.

#consti #lähetetyt työntekijät #olekelulupa #skanska #srv #työnteko-oikeus #yit
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0