Energia
1 min luettu

Näin etenee maailman suurimman lämpöenergian kausivaraston suunnittelu

28/09/2021, 12:07
Näin etenee maailman suurimman lämpöenergian kausivaraston suunnittelu
Suunniteltuun lämpöenergian kausivarastoon olisi tarkoitus säilöä esimerkiksi aurinko- ja tuulienergiaa talvikauden tarpeisiin. Kuvituskuva
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

YIT, Vantaan Energia ja AFRY suunnittelevat maailman suurimman lämmön kausivaraston rakentamista allianssimallilla. Allianssimallissa YIT vastaa rakentamisesta, AFRY suunnittelusta ja Vantaan Energia on hankkeen tilaaja, mutta kaikki työskentelevät yhdessä yli organisaatiorajojen. Lämmön kausivarasto -hankkeen ympäristövaikutusten arviointi (YVA) on parhaillaan käynnissä, ja samalla kaavoitus etenee. Ympäristövaikutusten arvioinnin selostusvaiheessa tullaan järjestämään yleisötilaisuus kuluvan syksyn aikana.

Allianssiosapuolet jatkavat hankkeen esivalmistelua. Esivalmistelussa alustavia suunnitelmia tarkennetaan ja kehitetään suunnitelmaa ympäristön, kustannusten ja toimivuuden kannalta.

Vantaan Kuninkaalaan maan alle louhittava lämpöenergian kausivarasto olisi valmistuessaan miljoonan kuution kokoinen ja siten maailman suurin. Sen kapasiteetti vastaisi keskikokoisen suomalaiskaupungin vuosittaista lämmöntarvetta.

Lämmön kausivarastoon 140-asteiseen veteen on tarkoitus säilöä uusiutuvaa energiaa, jota saadaan muun muassa aurinko-, tuuli- ja hukkalämmön lähteistä. Lämmön kausivarastoon varastoitu energia korvaa maakaasun käyttöä talvikaudella ja vähentää lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä 26 000 tonnilla vuodessa.

Lämmön kausivarasto -hankkeen kehitysvaihe alkoi kesällä 2021. Jos päätös rakentamisesta tehdään, rakennusvaiheen on suunniteltu alkavan syksyllä 2022. Tavoite valmistumisesta on vuoden 2026 aikana. Kausivarasto olisi merkittävässä roolissa, kun fossiilisista polttoaineista luovutaan energiantuotannossa Vantaan alueella jo vuoteen 2026 mennessä. Lisäksi se tukee tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

#afry #aurinkoenergia #energiavarasto #hukkalämpö #kausivarasto #tuulivoima #vantaa #vantaan energia #yit
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0