Infrastruktuuri
2 minuutteja luettu

Näissä ei-akateemisissa ammateissa lyö rahoiksi USA:ssa

16/09/2021, 07:15
Näissä ei-akateemisissa ammateissa lyö rahoiksi USA:ssa
Yhdysvalloissa monen rakennusalan ammatin vuositulot ovat erittäin korkeat. Kuva: Joe Holland
Marika Pietilä Marika Pietilä
Like 0

Yhdysvaltain Bureau of Labor Statistic arvioi, että rakennus- ja louhinta-alojen ammatit kasvavat 11 prosenttia vuosina 2019-2029. Myös työllistymismahdollisuudet ovat hyvät ennätyksellisen monessa rakennusalan ammatissa. Suurin kysyntä on nyt aurinkopaneelien asentajista, laatoittajista ja sähköasentajista.

BLS:n huhtikuussa 2021 päivitettyjen tilastojen mukaan myös joistain käsityö- ja teollisuusalan töistä maksetaan erittäin hyvin.

Ensimmäisenä listalla ovat hissinasentajat ja -korjaajat, jotka tienaavat keskimäärin 42,57 dollaria eli noin 36 euroa tunnissa. Vuositulot ovat tällöin 88 540 dollaria eli noin 75 000 euroa, mikä on runsaasti enemmän kuin amerikkalaisten keskimääräiset vuositulot, jotka ovat runsaat 48 000 dollaria vuodessa.

Rakennuspäälliköt, esimerkiksi työnjohtajat, ovat listan toisella sijalla ja tienaavat 32,61 dollaria tunnissa eli noin 27 euroa, mikä tarkoittaa noin 57 000 dollarin vuosiansioita.

Rautatieteknikot yltävät kahdeksannelle sijalle ja tienaavat runsaat 47 000 euroa vuodessa. LVI-asentajien vuositulot ovat lähes yhtä korkeat ja yltävät myös runsaaseen 47 000 euroon vuodessa.

Rakennustarkastajat ovat listan viidennellä sijalla 53 000 euron vuosipalkalla, mikä tarkoittaa noin 25 euroa tunnissa. Myös sähköasentajat tienaavat hyvin, noin 48 000 euroa vuodessa.

Kolmannella sijalla palkkataulukossa ovat lämpökattiloiden valmistuksesta, asentamisesta ja kunnossapidosta vastaavat “boilmakerit”, jotka tienaavat vuositasolla noin 55 000 euroa ja vastaavasti noin 26 euroa tunnissa. Tämä ammatti on myös yksi Yhdysvaltain kaikkein miesvaltaisimmista ammateista, sillä vain 0,2 prosenttia ammatinharjoittajista on naisia.

Vaikka listalla olevat ammatit eivät vaadi pitkiä akateemisia opintoja, niihin vaaditaan usein korkeaa ammatillista pätevyyttä, ja niiden oppimiseen voi mennä vuosia. Oppisopimusaika voi kestää neljästä viiteen vuotta.

Bureau of Labor Statisticsin lista rakennusalan parhaiten palkatuista ammateista.
Bureau of Labor Statisticsin lista rakennusalan parhaiten palkatuista ammateista.

Lue alkuperäinen ruotsinkielinen artikkeli täältä.

#palkat #usa
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0